Galko: Radičovú korupcia na najvyšších miestach nezaujímala

Šéfovia vojenského spravodajstva v utorok informovali premiérku Ivetu Radičovú o závažnej korupcii, ktorá smeruje k najvyšším miestam. Ako povedal na tlačovej besede minister obrany Ľubomír Galko, malo by ísť o tendre na mobilný informačný systém (MOKYS). Podľa Galka riaditelia chceli o zistených skutočnostiach informovať len predsedníčku vlády.

23.11.2011 10:53 , aktualizované: 13:13
Ľubomír Galko Foto:
Ľubomír Galko
debata (50)

Radičová ich preto pozvala k sebe na stretnutie. Na ňom sa ich však vôbec na korupciu nepýtala. „Len oznámila, že dá odvolať riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) a mňa. Oznámila im to skôr ako mne a predsedovi našej strany. Kam sa tak ponáhľala? Zľakla sa informácií o korupcii na najvyšších miestach?“ opýtal sa Galko.

Galko nechcel však informácie o korupcii spresniť. „Nechcite to po mne. To je prípad, o ktorom môže vedieť len premiérka. Ide to veľmi vysoko. Informácie o ňom sú v režime utajenia. Sú to závažné informácie. Ona ich dostala. Je to na nej,“ vyhlásil. Upozornil však, že tender na MOKYS prebiehal, keď rezort obrany kontrolovali ministri z SDKÚ.

MOKYS je armádny mobilný komunikačný systém. Tender vyšetroval Úrad boja proti korupcii. Trestné stíhanie však bolo zastavené.

Premiérka odpočúvaná nebola, tvrdí Galko

Premiérka Iveta Radičová odpočúvaná nebola, vyhlásil exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) na tlačovej konferencii. „Neviem si predstaviť sudcu, ktorý by sa podpísal pod povolenie odpočúvať premiérku,“ dodal.

Priznal však, že mohlo dôjsť k situácii, že bol nasadený legálny odposluch na nejakého človeka, ktorý bol povolený sudcom a bol podozrivý z poškodzovania vojensko-hospodárskych záujmov štátu a tento človek s Ivetou Radičovou telefonoval.  „Ale ak takáto situácia nastala, tak toto je problém pani premiérky a nie môj. A treba sa spýtať jej, prečo sa v jej blízkom okolí pohybujú takíto ľudia,“ vyhlásil.

Ľubomír Galko je sklamaný z médií. „Novinári už uveria všetkému, komukoľvek a čokoľvek, čo sa aspoň trochu tvári tajomne či sprisahanecky,“ povedal na tlačovej konferencii. Tiež je sklamaný z reakcie premiérky, ktorá navrhla odvolanie Galka z funkcie ministra. „Nedala mi možnosť obhájiť sa,“ tvrdí.

„V minulosti ministri obrany úkolovali vojenské spravodajstvo. Ja som toto nerobil. Rozviazal som im ruky. Mojím jediným príkazom bolo, aby boli vždy použité len legitímne prostriedky,“ zdôraz­nil Galko. „Na ich základe sme mohli podať 14 trestných oznámení a traja podnikatelia boli už aj odsúdení.“ Dodal pritom, že za ministrovania Jaroslava Bašku (Smer) bol realizovaný takmer dvojnásobný počet odposluchov.

50 debata chyba