Baška priznal odpočúvanie novinárky, Pravda reaguje

Vďaka terajšiemu škandálu s odpočúvaním novinárov vychádza na povrch, že takéto veci sa diali aj v minulosti. Bývalý minister obrany za Smer Jaroslav Baška potvrdil, že dnešná vedúca oddelenia domáceho spravodajstva denníka Pravda Patricia Poprocká bola odpočúvaná už v roku 2007 za vlády Roberta Fica.

23.11.2011 16:08
Baška, Fico Foto:
Exminister obrany za Smer Jaroslav Baška (vpravo) so svojím straníckym šéfom Robertom Ficom
debata (53)

V tom čase bola redaktorkou týždenníka Žurnál. Baška priznal, že v čase, keď bol ministrom obrany František Kašický, boli na ňu nasadené informačné technické prostriedky.

Prečítajte si viac: Kauza odpočúvanie

Podľa Bašku to súviselo so zverejnením časti dokumentov, ktoré obsahovali informácie o pôsobení cudzích spravodajských služieb na Slovensku."

Podklady o úniku utajovaných informácií zdokumentované vtedajším VOS boli následne v zmysle zákona odstúpené orgánom činným v trestnom konaní, ktoré začali trestné stíhanie za prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a za ktoré Národný bezpečnostný úrad uložil pokutu 15-tisíc korún," povedal Baška.

**Stanovisko šéfredaktorky Pravdy Nory Sliškovej, v roku 2007 šéfredaktorky Žurnálu 
**
„To sú brutálne útoky na slobodu médií a ich novinársku činnosť. Je neprípustné, aby bol na novinárov nasadzovaný represívny aparát za to, že tajné služby sú v chaose a že im unikajú dokumenty. Týždenník Žurnál v roku 2007 upozornil na takýto únik. Konali sme vo verejnom záujme, bolo našou povinnosťou o tom informovať. Z našej strany nebolo čo riešiť, inak by sme išli proti podstate svojho povolania. Proti pokute NBÚ sme podali opravný prostriedok, momentálne o tom rozhoduje Najvyšší súd SR.“

53 debata chyba