V Novákoch chýba dvesto kilogramov munície

Kontrola vo vojenských muničných skladoch v Novákoch ukázala, že nechýba len 2,5 kilogramu plastickej trhaviny, ale možno až 200 kilogramov munície a ďalšieho nebezpečného materiálu. Informovala o tom dnes televízia TA3.

26.11.2011 20:26
náboje, zbraň, poprava Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

„Prievidzský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Vec je v štádiu vyšetrovania,“ uviedla trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Podľa TA3 muníciu buď niekto ukradol, alebo vznikla chyba v evidencii. Muníciu mohli zneškodniť vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP), ale zabudli ju odpísať, prípadne ju ešte v roku 2007 zničil výbuch delaboračnej haly vo VOP Nováky.

„Bolo tam zistené, že tam chýba nejaké množstvo munície. Celú vec v Novákoch preverujú orgány činné v trestnom konaní,“ povedal poverený hovorca Ozbrojených síl SR Peter Michnica.

Televízia Joj už 19. novembra informovala, že z muničného skladu vojenského útvaru v Novákoch zmizlo 2,5 kilogramu plastickej trhaviny. Na to, že chýba výbušnina, ktorá by stačila na zničenie osemposchodovej budovy, sa prišlo počas bežnej kontroly.

Trhavina sa stratila z neustále monitorovaného a stráženého skladu. Strata bola oznámená orgánom činným v trestnom konaní.

Podľa televízie mohla trhavina skončiť aj na čiernom trhu, keďže dostať ju mimo vojenský objekt nie je pre zamestnancov žiadny problém. Balenie je malé a dá sa vyniesť pod bundou. Prípadom sa zaoberá aj vojenská polícia, ministerstvo obrany sľubuje páchateľom tvrdé tresty.

4 debata chyba