Bratislava takmer padla na kolená

Kritická situácia v zdravotníctve najvážnejšie doľahla na hlavné mesto. V zabezpečení nemocničnej zdravotnej starostlivosti Bratislava takmer padla na kolená. Najkritickejší vývoj nastal v Univerzitne nemocnici, na Slovensku najväčšej a s najširšou spádovou oblasťou.

02.12.2011 06:00
lekári, univerzitná nemocnica v Bratislave Foto:
Mnohí lekári, ktorí nenastúpili do práce, uviedli ako dôvod PN–ku.
debata (64)

Chaos, poloprázdne oddelenia bez lekárov, zrušené operácie, zneistení pacienti, zväčša obsadené infolinky. To bol typický štvrtkový obraz na štyroch hlavných pracoviskách tejto nemocnice.

Riaditeľ univerzitky Miroslav Bucha pritom ešte v stredu večer svojich lekárov doslova prosil, aby zotrvali v práci a neopúšťali pacientov. „Situácia je vážna a akékoľvek zlyhanie súčinnosti, komunikácie, môže viesť k ohrozeniu zdravia,“ zdôraznil priamo v budove parlamentu, kde sa stretli poslanci, zástupcovia vlády a lekárski odborári.

Napriek Buchovmu apelu v štvrtok ráno podľa oficiálnych správ nenastúpili do služby takmer tri stovky vyzvaných. Niektorí sa síce aj fyzicky dostavili, no okamžite odišli na lekársku prehliadku pre údajne zhoršený zdravotný stav, ďalší zase prišli neskôr.

Situácia sa menila každú minútu. Postupne vraj chýbalo až okolo 350 doktorov. Kým vedenie nemocnice verejnosť neustále upokojovalo, že ju naďalej dokáže zvládnuť, zástupcovia lekárov varovali, že skutočnosť je oveľa vážnejšia, ba až zúfalá.

„Robíme všetko pre to, aby sme zabezpečili aspoň starostlivosť v akútnej rovine,“ konštatovala predpoludním hovorkyňa Danica Lehocká. Vedenie Univerzitnej podľa nej hneď ráno prijalo krízový traumatologický plán, ktorý definuje postup aj v prípade nečakanej hromadnej havárie. Prítomní lekári, ktorí končili nočné služby, zároveň dostali zákaz odísť dovtedy, kým nebudú vystriedaní.

Za najhoršiu označila Lehocká situáciu na traumatologických, ortopedických a chirurgických oddeleniach. Slúžiaci lekári podľa nej išli na „plné kapacity“. Jednotlivé pracoviská univerzitky koordinovali svoju činnosť s operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby. Podľa vyjadrenia jeho hovorkyne Dominiky Šulkovej však od utorkového vyhlásenia núdzového stavu nemuselo dôjsť k nijakému neštandardnému transportu pacienta z jednej nemocnice do druhej. „Zatiaľ fungujeme normálne, v neobmedzenom režime a vzájomná komunikácia je dobrá,“ upokojovala Šulková.

Popoludní však hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel informoval o prevoze štyroch pacientov na ošetrenie z Univerzitnej nemocnice do Nemocnice svätého Michala. Tá podľa neho nie je naplno vyťažená a mohla by aj v ďalších dňoch univerzitke vypomôcť. Dôvody včerajšieho prevozu však Grendel spresniť nevedel. Objavili sa však aj správy o premiestnení niekoľkých ďalších pacientov do Národného onkologického ústavu.

Ako podstatne vážnejší vyhodnotil stav v Univerzitnej chirurg a traumatológ Peter Malinovský. „Bratislavské Kramáre skolabovali!“ vyhlásil o jednej z jej nemocníc. Podľa neho napríklad tamojšia klinika anesteziológie a intenzívnej medicíny stratila z piatich lekárok štyri. Ako pokračoval, klinika úrazovej chirurgie má len primára a prednostu, ktorí sú navyše „vážne chorí“.

Takisto, ako pokračoval Malinovský, iba primár s prednostom slúžili dva dni na chirurgickom oddelení a vystriedať ich mal neatestovaný lekár. Gynekologicko-pôrodnícka klinika, neonatológia, urológia, neurochirurgia a ďalšie oddelenia boli na tom podľa neho podobne. „Informácie o situácii na Antolskej, v Ružinove a Starom Meste sú s Kramármi absolútne identické. Celá Univerzitná nemocnica kolabuje!“ uzavrel.

Ako si Pravda overila na mieste, na niektorých oddeleniach na Kramároch v štvrtok naozaj nebol jediný špecialista. Na úrazovej chirurgii napríklad musela zaskakovať internistka po nočnej, aby tam bol aspoň nejaký lekár. Na dverách niekoľkých gynekologických ambulancií visel oznam, že pre chorobu alebo čerpanie „péenky“ lekári neordinujú. V ďalších ambulanciách zase tehotné pacientky stručne informovala zdravotná sestra, že od 6.45 majú pozastavenú činnosť a treba sa teda obrátiť na ružinovskú či petržalskú nemocnicu.

PIANO

 Komentár Petra Javůrka nájdete v článku 1. december.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Som na rizikovom tehotenstve, súrne sa potrebujem dostať na jedno vyšetrenie, no sestrička nás poslala preč. Pevne veríme, že si to doktori rozmyslia,“ netajila zúfalstvo jedna z odmietnutých budúcich mamičiek. „Som v 18. týždni tehotenstva a žijem v strese. Už tri týždne čakám na výsledky, potrebujem ďalšie vyšetrenie. Z tejto situácie mám iba ďalší stres,“ pridala sa k nej ďalšia. V nemocnici v Ružinove však ráno bola pokojná situácia, pacietky do ambulancie brali plynule a prijímali aj na oddelení.

Lekárski odborári považujú snahy vedenia Univerzitnej stabilizovať situáciu za nátlak voči nim. Na webovej stránke Lekárskeho odborového združenia visel oznam, že denným doktorandom Univerzitnej, ktorí nestiahli výpoveď, má byť pozastavené štipendium na Lekárskej fakulte UK.

S vážnymi problémami vo štvrtok bojovala aj Detská fakultná nemocnica, kde do práce nenastúpilo 39 z tých lekárov, ktorí nestiahli výpoveď. V nemocnici ráno takisto prijali traumatologický plán. Najhoršia bola situácia na chirurgickom oddelení, na ARO sa počas dňa stabilizovala. „Garantujeme však, že na všetkých oddeleniach je a bude o detského pacienta riadne postarané,“ upokojoval rodičov riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan.

Naopak, podľa anestéziológa Jána Sýkoru je situácia v detskej nemocnici kritická a „čoskoro v nej nebude žiadny chirurg“. Sýkora obvinil vedenie nemocnice, že verejnosť neinformuje pravdivo. Ako uviedol, na dramatický stav na klinike chirurgie už jej primár Vladimír Cingel radšej upozornil priamo ministra zdravotníctva.

64 debata chyba