Lekári by sa mali do nemocníc vrátiť v pondelok, potvrdil Kollár

Lekári by sa mohli do nemocníc vrátiť už v pondelok, v závislosti od toho, ako rýchlo sa budú podpisovať zmluvy. Na tlačovej besede to uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár.

03.12.2011 15:10 , aktualizované: 17:39
Marián Kollár, predseda Lekárskeho odborového... Foto:
Predseda LOZ Marián Kollár
debata (51)

Zároveň vyzval lekárov, aby sami nechodili na personálne oddelenia nemocníc, ale čakali, kým s odobrenými zmluvami príde koordinátor LOZ. Odborári tiež potvrdili, že dohode by nebránilo, ani keby niektorí lekári na výpovedi trvali a na svoje bývalé pracoviská sa nechceli vrátiť.

Podpredseda združenia Peter Visolajský zároveň vyzval lekárov, ktorí sú na PN-kách, aby sa vrátili do nemocníc, ak im to zdravotný stav dovoľuje. Lekári sa tak pripravujú na plnenie záväzkov, ktoré im vyplývajú z memoranda, ktoré v sobotu podpísali s vládou. Zmluvy by nemali podpisovať, kým ich nepreverí právnik LOZ, aby si odborári overili, že v nich sú všetky benefity, ktoré s vládou dohodli.

Kollár okrem svojich kolegov a Slovenskej lekárskej komory poďakoval aj pacientom, ktorí boli podľa neho „naši hráči“, napriek posledným dvom dňom, kedy množstvo lekárov neprišlo do práce. Z vyhrotenia situácie LOZ obviňuje vládu. „Zdravotná starostlivosť nie našou chybou nebola všade dostatočná,“ povedal Kollár.

"Veríme, že takáto situácia sa už nikdy nezopakuje a nebudeme nútení pristúpiť k takýmto krokom. "Kompetentní podľa neho odmietali seriózne rokovať a situáciu až do posledných novembrových dní podceňovali.

„Nerátali, že lekári odolajú hrubému spoločenskému a mediálnemu tlaku a vydržia do konca. Lekári vydržali, odmietli judášsky groš 300 eur, odmietli transformáciu nemocníc a žiadali adekvátne platby do zdravotníctva,“ povedal Kollár.

Situáciu v nemocniciach by napriek dohode s odbormi mali pomôcť upokojiť tridsiati vojenskí lekári z ČR. LOZ však túto akciu považuje za dôkaz, že vláda situáciu nezvláda. Podľa nich je povolanie českých lekárov v rozpore s európskou aj slovenskou legislatívou. „Vláda je ochotná vynaložiť peniaze daňových poplatníkov radšej na zaplatenie lekárov zo zahraničia,“ kritizoval Kollár.

Podľa memoranda, ktoré LOZ a predsedníčka vlády Iveta Radičová podpísali v sobotňajších skorých ranných hodinách, by od 1. januára budúceho roku mala mzda lekárov dosahovať 1,05 až 1,6-násobok priemernej mzdy.

K 1. júlu 2012 by sa mali základné mzdy zvýšiť na úroveň 1,2 až 1,9-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a k 1. januáru 2013 na úroveň 1,25 až 2,3-násobku. Podľa Kollára sa nedá presne vyčísliť, čo to bude znamenať v presných číslach, podľa odhadov odborárov by však nastupujúci lekári bez špecializácie mali mať približne 800 eur a atestovaní zhruba 1 230 eur. Ide o základnú mzdu bez príplatkov.

Uhliarik vyzval lekárov na podpis nových zmlúv

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik dnes vyzval lekárov, ktorí podali výpovede, aby podpísali nové pracovné zmluvy a vrátili sa k pacientom. Zároveň potvrdil, že nové zmluvy už sú rozdistribuované po jednotlivých nemocniciach a ministerstvo preto očakáva, že sa doktori vrátia na pracovisko v priebehu dnešného a zajtrajšieho dňa.

„Žiadam odborárov, aby prestali traumatizovať spoločnosť aj po podpise memoranda a vyzvali lekárov, aby sa vrátili k svojim pacientom a prišli vystriedať svojich kolegov,“ povedal na sobotňajšom brífingu Uhliarik.

„Lekári sú vysokoškolskí vzdelaní ľudia, vážim si ich a som si absolútne istý, že vedia porovnať svoju starú pracovnú zmluvu s touto novou, ktorú im v týchto chvíľach alebo v týchto dňoch dávajú riaditelia aj bez zástupcu Lekárskeho odborového združenia,“ doplnil Uhliarik. Minister taktiež informoval, že vojenskí lekári z Českej republiky už dnes večer nastúpia do služby v nemocniciach v Bratislave, Ružomberku, Nitre a Žiline.

51 debata chyba