Informácie z VOS unikali viac rokov, povedala po kontrole Radičová

Premiérka Iveta Radičová informovala o tom, že informácie z Vojenského obranného spravodajstva unikali kontinuálne počas niekoľkých vlád. "Bohužiaľ, v priebehu fungovania VOS boli systémové veci zmenené tak, že umožnili širokospektrálny únik informácií," uviedla po kontrole výboru Národnej rady na kontrolu VOS.

07.12.2011 14:05 , aktualizované: 15:59
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (9)

„Nielen počas tejto vlády, ale dlhodobo bola VOS nastavená spôsobom – sledujem sama seba. Naozaj, väčšina aktivít, ktoré VOS vykonávala, nebola zameraná na to, čo mala robiť, ale na vlastný chod a úniky. Ak by v spoloćnosti všetko fungovalo ako hodinky, VOS-ka si vystačí,“ poznamenala.

Práve z toho dôvodu premiérka rozhodla o znefunkčnení systému a k utajovaným informáciám sa nikto nedostane.

„Prvý krok, ktorý sme preto urobili, bol, že sme 3. decembra rozhodnutím znefunkčnili celý systém, aby nemohol pokračovať únik informácií zo systému,“ kon­štatovala Radičová. „Nik sa do záznamov, ktoré sú vo VOS, nemôže dostať, sú zablokované,“ uviedla.

K jeho opätovnému sfunkčneniu je podľa premiérky potrebné prijať nové smernice a predpisy.

„Toľko tajných služieb, ako má SR, je úplne zbytočných. Efekt zisťovania z hľadiska podania trestných oznámení je nula,“ dodala premiérka.

Radičová avizovala, že parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť pôjde po prieskume vo VOS aj na prieskum na ministerstvo vnútra. Uviedla, že šesť pracovníkov VOS, ktorí rozhodovali o použití informačno-technických prostriedkov, bolo prepustených do civilu pred zmenou vedenia rezortu aj zmenou vedenia VOS.

„Takže nie sú už k dispozícii pre podanie informácií ako v služobnom pomere,“ povedala predsedníčka vlády. „Pokračujeme ďalej s oboznamovaním sa s dokumentmi a informáciami, o ktoré poslanci prejavili záujem,“ povedal predseda brannobezpečnos­tného výboru Národnej rady SR Martin Fedor.

Po skončení prieskumu prijme výbor uznesenie.

Na prieskume vo VOS boli 23. novembra aj členovia Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Poslancom vtedy vojenskí spravodajcovia ukázali žiadosti o odpočúvania aj s odôvodnením a následné súhlasy sudcov.

Bývalý riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavol Brychta skončil vo svojej funkcii 2. decembra. Na stoličke ho nahradil Róbert Tibenský. O funkciu ministra obrany v súvislosti s kauzou odpočúvania prišiel aj Ľubomír Galko (SaS).

Galko: Hovorila pol hodinu a nevysvetlila nič

Podľa Galka rozprávala Radičová pol hodinu a nevysvetlila nič. „Povedala A a zabudla na B. Nenašli žiadne porušenie zákona a zrazu zmenili rétoriku a nehovoria o porušení zákona, ale o úniku informácií,“ reagoval exminister obrany.

Ten odmietol slová premiérky, že nie je možné zistiť, kto vynášal informácie. „Aký má dôvod kryť ho?“, opýtal sa.

Galko tiež tvrdí, že Fedor klame, keď tvrdí, že žiadne nasadenia informačno-technických prostriedkov neviedli k podaniu trestného známenia. „Takých prípadov bolo niekoľko,“ dodal.

9 debata chyba