Lieky zdražejú, ministerstvo ešte nevie kedy

Pacienti mali od decembra platiť za stovku liekov ich plnú cenu. Zdravotné poisťovne ich však ešte uhrádzajú. Lekárnici predpokladajú, že ceny sa zmenia od januára.

08.12.2011 14:00
lekáreň, lekárnik, lieky, farmaceuti,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

„Stále vydávame lieky podľa súčasne platnej kategorizácie, a teda aj s čiastočnou úhradou zdravotných poisťovní. Ak je vyhláška platná od decembra, zmena pacientov čaká možno v januárovej kategorizácii,“ vraví Jozef Gábriš z bratislavskej lekárne Pokrok. Jeho slová potvrdili aj ďalší lekárnici.

Peter Stanko zo Slovenskej lekárnickej komory vysvetľuje, že novú vyhlášku bude musieť zohľadniť až každá nasledujúca kategorizácia. „Ide o posledné týždne, možno mesiace, keď tieto lieky čiastočne uhrádzajú poisťovne,“ konštatoval Stanko.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová hovorí, že ministerstvo v tejto veci začne konanie z vlastného podnetu. „Vyradenie liekov prebehne s určitým časovým odstupom. Budú vyradené dňom, keď sa rozhodnutia o vyradení stanú vykonateľnými – niekedy v prvej polovici roku 2012,“ konštatuje.

V tom okamihu sa stovka liekov ocitne medzi doplnkovými liekmi. Podľa rezortu zdravotníctva dôvod na takúto zmenu je ten, že lieky už sú staré alebo pri nich nebol preukázaný medicínsky účinok. Odborníci však s týmto vysvetlením nesúhlasia. Upozorňujú, že rezort vo vyhláške preradil napríklad niektoré často používané antiseptiká či lieky na žilovú trombózu.

„Medzi doplnkové lieky pribudne napríklad liek Detralex, ktorý je uvádzaný aj v medzinárodných odporúčaniach pre liečbu chronického žilového ochorenia,“ konštatovala predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti Viera Štvrtinová. Tento liek nemožno nahradiť iným, lacnejším.

Ďalším preradeným liekom je napríklad Pentoxyfilín, ktorý sa už roky používa na liečbu aterosklerózy. „Nejde pritom o banálne ochorenie. Úmrtnosť v prípade ischémie končatín je ešte vyššia ako napríklad na rakovinu prsníka,“ varovala Štvrtinová.

Ministerstvo za vyradením liekov z poistenia vidí úsporu 13 miliónov eur, ktoré zaplatia pacienti z vlastného vrecka. „Radikálne stúpne doplatok pacienta, lebo doplnkové lieky budú za plnú úhradu,“ varuje predseda ústavu Farmácie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity Ján Sýkora.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba