Šéfredaktorka Pravdy zatiaľ nemusí zaplatiť pokutu od NBÚ

Šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková sa zatiaľ nemusí zaplatiť pokutu 15 000 korún, ktorú jej v roku 2007 uložil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Vtedy bol v dnes už neexistujúcom týždenníku Žurnál, ktorému šéfovala, publikovaný článok o úniku tajných informácií z vojenskej kontrarozviedky.

08.12.2011 10:22
debata (2)

NBÚ jej uložil najvyššiu možnú pokutu, proti ktorej sa odvolala na súd. Úrad ju potrestal za to, že v rozpore so zákonom neodovzdala príslušným úradom dokumenty s utajovanými informáciami a že o nich nezachovala mlčanlivosť.

Krajský súd v Bratislave pokutu v novembri 2010 potvrdil, ale Najvyšší súd povedal, že NBÚ nedostatočne zdôvodnil uloženie najvyššej pokuty a nebol ani dostatočne špecifikovaný skutok, ktorého sa mala Slišková dopustiť. NBÚ tak bude musieť vo veci rozhodnúť znovu.

Podobne rozhodol 24. novembra NS SR aj v prípade novinárky Patrície Poprockej, ktorá predmetný článok s názvom Prievan v tajných trezoroch pre Žurnál napísala. Poprocká písala o úniku tajných informácií z VOS, ktoré sa týkali snahy vojenských spravodajcov nadviazať kontakt s jedným z ruských diplomatov. Právny zástupca Poprockej a poslanec Národnej rady SR za KDH Radoslav Procházka vnímal rozhodnutie ako víťazstvo.

„Vecne správne podľa môjho názoru nie je uloženie najvyššej možnej pokuty za konanie, ktoré sledovalo verejný záujem,“ povedal vtedy Procházka.

Obe novinárky boli pred uložením pokuty od NBÚ stíhané za ohrozenie dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Po potrestaní pokutou prokuratúra trestné stíhanie zastavila.

Poprocká spolu s ďalšími dvoma redaktormi denníka Pravda mali byť odpočúvaní Vojenským obranným spravodajstvom (VOS). Kauza odpočúvania sa v súčasnosti vyšetruje. Ľubomíra Galka (SaS) už stála kreslo ministra obrany a Pavla Brychtu funkciu riaditeľa VOS.

2 debata chyba