Ministerstvá dali na odmeny 15,4 milióna eur

Kríza sem - kríza tam, ministerstvá rozdávajú milióny eur na odmeny. Robia tak v čase, keď verejnosť presviedčajú o tom, ako treba šetriť, a lekárom odkazujú, že zvýšenie ich platov príliš zaťaží štátny rozpočet.

14.12.2011 12:00
Figeľ, Radičová, Mikloš, Lipšic Foto:
Viacerí ministri nadelili svojim podriadeným štedré odmeny.
debata (27)

Jednotlivé rezorty nadelili za druhý polrok odmeny vo výške až 15,4 milióna eur. Táto suma by stačila na platy úradníkov Úradu vlády, Najvyššieho súdu aj Najvyššieho kontrolného úradu na celý budúci rok.

Najviac už tradične minuli ministerstvá vnútra a obrany. Po spriemerovaní s ohľadom na počet zamestnancov je však ich výška v rezorte vnútra nižšia ako inde, a to 404 eur. Podobne je na tom aj obrana, kde priemerná odmena dosiahla sumu 250 eur. Na rozdiel od minulého roka už ani najbližší spolupracovníci odvolaného ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) nedostali odmeny vo výške tri- až štyritisíc eur.

Najlepšie tento rok obišli zamestnanci Kancelárie Národnej rady. Tá pre svojich 342 zamestnancov vyčlenila priemerne až 851 eur na osobu. Podobne je na tom aj ministerstvo hospodárstva, kde výška priemernej odmeny predstavuje 780 eur.

„Podstatné zníženie počtu zamestnancov v roku 2011 malo dopad na zvýšenie rozsahu pracovných úloh na ostatných zamestnancov jednotlivých organizačných útvarov, zvýšila sa psychická a fyzická záťaž,“ zdôvodnila výšku odmien riaditeľka komunikačného odboru Kancelárie Národnej rady Darina Jahelková. Ďalším dôvodom pre priznanie odmien je podľa nej fakt, že v tomto roku sa znížila priemerná mzda zamestnanca o 2,3 percenta v porovnaní s vlaňajškom

Pri zohľadnení individuálnych odmien sú na tom najlepšie štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka, vedúci služobného úradu Marcel Klimek a prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak, ktorí si prilepšili o 3 500 eur. Spišiak sa tak zároveň stal najviac odmeňovaným pracovníkom tejto vlády. Od svojho nástupu v lete 2010 totiž aj napriek disciplinárnemu opatreniu za rýchlu jazdu a následnom zahladení trestu dostal dokopy na odmenách 14 500 eur.

Odmeny tento rok nerozdávali len dve ministerstvá – zahraničných vecí a životného prostredia. Nevyplácal ich ani Úrad vlády.

Na otázku, prečo sa vysoké koncoročné odmeny vyplácajú aj v časoch masových protestov lekárov za zvýšenie platov a dofinancovanie zdravotníctva či všadeprítomnému šetreniu, odpovedajú ministerstvá podobne. „Na mimoriadne odmeny sa použijú iba ušetrené mzdové prostriedky z práceneschop­nosti,“ odkázal Ivan Rudolf z ministerstva obrany, podobne ako Martin Krajčovič z rezortu dopravy, ktorý dodal, že „ide o motivačné zložky pre zamestnancov, ktorí si plnili prácu nad rámec svojich povinností“.

Reči o celoročných úsporách na mzdách či šetrení pri verejných súťažiach však riaditeľ Inštitútu pre hospodársku politiku František Palko pri odôvodňovaní odmien považuje za nezmysel. „V žiadnom prípade to nie je argument, pretože v dnešnom stave, keď máme vysoký deficit, ušetrené peniaze neexistujú,“ hovorí Palko, ktorý v minulosti pôsobil aj ako štátny tajomník ministerstva financií. „Robili sme analýzu, podľa ktorej je navyše v súčasnosti až šesťtisíc neobsadených miest, teda takzvaných mŕtvych duší, čo je o tisíc viac ako rok predtým. Vo firme by sa niečo podobné nemohlo stať. Tá keď je v strate, tak sa ju snaží vyrovnať,“ dodáva.

Aj keď väčšina rezortov vyplácala vianočné odmeny v rámci novembrových výplat, teda začiatkom decembra, mnohé z nich sa ich najprv snažili popierať. „Na základe bilancie mzdových prostriedkov v nadväznosti na stanovený limit týchto prostriedkov zo štátneho rozpočtu bolo na ministerstve rozhodnuté, že zamestnancom ministerstva nebudú vyplatené koncoročné (vianočné) odmeny,“ napísal Pravde hovorca rezortu pôdohospodárstva Juraj Kadáš ešte 6. decembra. Pár dní po tom rezort pripustil, že na odmeny vyčlenil 629-tisíc eur.

Podobne reagovali aj ďalšie rezorty. „V súčasnosti ministerstvo kultúry neuvažuje o vyplácaní koncoročných, resp. vianočných odmien"" alebo "ministerstvo zdravotníctva o udeľovaní vianočných/kon­coročných odmien pre svojich zamestnancov v súčasnosti neuvažuje“, tvrdili hovorkyne pár dní predtým, ako vyšlo najavo, že minister v prvom prípade schválil na odmeny balíček vo výške 131-tisíc eur a v druhom prípade v sume 275-tisíc eur.

„Vedenie ministerstva sa témou koncoročných odmien k dnešnému dňu nezaberalo,“ uviedla 7. decembra hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková, podobne ako aj Peter Bubla z ministerstva spravodlivosti, hoci odmeny došli zamestnancom na účty len pár dní po tom.

Vysoké odmeny na ministerstvách sa pravidelne udeľovali už v minulosti. Napríklad rezort spravodlivosti dával v rokoch 2007 až 2009 na odmeny vyše pol milióna eur ročne. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) zas mesiac pred vlaňajšími voľbami mimoriadne odmenil až 24-tisíc policajtov a deväťtisíc úradníkov sumou približne 300 eur.

Koľko rozdali na odmeny v 2. polroku

* ministerstvo vnútra 7, 4 milióna eur

* ministerstvo obrany 5,2 milióna eur

* ministerstvo pôdohospodárstva 629-tisíc eur

* ministerstvo dopravy 530-tisíc eur

* ministerstvo zdravotníctva 275 -tisíc eur

* ministerstvo hospodárstva 230-tisíc eur

* ministerstvo financií 227-tisíc eur

* ministerstvo práce 160-tisíc eur

* ministerstvo školstva 158 -tisíc eur

* ministerstvo kultúry 131-tisíc eur

* ministerstvo spravodlivosti 45-tisíc eur

* ministerstvo zahraničných vecí odmeny koncom roka neudelilo

* ministerstvo životného prostredia odmeny ku konca roku udelilo len zopár úradníkom, sumu neuviedlo

* Úrad vlády – odmeny neudelilo

* Kancelária Národnej rady – 291-tisíc eur

* Spolu 13 ministerstiev + Úrad vlády + Kancelária NR SR – 15, 4 milióna eur

TOP 5 v koncoročných odmenách

* Policajný prezident Jaroslav Spišiak 3 500 eur, od svojho nástupu v júli 2010 dostal na odmenách spolu 14 500 eur

* štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka a šéf úradu rezortu vnútra Marcel Klimek 3 500 eur

* štátna tajomíčka rezortu kultúry Natália Cehláriková 3 000 eur a bývalá šéfka služobného úradu rezortu kultúry Soňa Filípková na ministerstve kultúry 3 000 eur

* štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva Štefan Szeles 3 000 eur

* prezident hasičského zboru Pavol Mikulášek nastúpil do funkcie od 1. augusta, odmena 2 500 eur

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba