SaS pomohla stopnúť transformáciu, hnevá sa zvyšok koalície

Strana SaS pomohla opozičným stranám Smer a SNS zrušiť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, ktorá bola súčasťou programu bývalej vládnej koalície. Zhodujú sa na tom predseda KDH Ján Figeľ, líder Mostu-Híd Béla Bugár a šéf zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (SDKÚ).

14.12.2011 17:08
Figeľ, Uhliarik Foto:
Šéf KDH Ján Figeľ a minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH)
debata (38)

„SaS rozhodnutím, že sa nebude zúčastňovať na hlasovaní, napomohla Smeru a SNS zo zákona zrušiť transformáciu. Tak ako v októbri povalili vlastnú vládu, tak teraz si dovolili krok, ktorý je nezodpovedný vo vzťahu k tomu, čo potrebuje Slovensko. Ozdravenie zdravotníctva,“ vyhlásil Figeľ po schválení novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Tá prináša vyššie platy lekárov, zrušenie transformácie nemocníc a zmeny v Zákonníku práce.

Zrušenie transformácie v pôvodnom návrhu novely nebolo. Do novely sa dostalo cez pozmeňovací návrh poslanca Richarda Rašiho (Smer), ktorý prešiel s podporou sociálnych demokratov, SNS a Obyčajných ľudí Igora Matoviča. SDKÚ bola proti, časť KDH a Mostu-Híd tiež, niektorí poslanci sa zdržali hlasovania. Ku schváleniu Rašiho návrhu prispela aj SaS, ktorá sa na hlasovaní nezúčastnila a tým znížila kvórum. Tak ako Figeľ, aj Bugár to považuje za „zodpovednosť nezodpovednej SaS“.

Liberáli sa na hlasovaní nezúčastnili podľa poslanca Petra Kalista (SaS) preto, že sa odmietali zúčastniť „na tomto divadle“. „Nezúčastnili sme sa rokovaní, kde premiérka niečo podpísala, čo v parlamente nakoniec nebolo. Rozhodli sme sa, že my sa na takom divadle zúčastňovať nebudeme. Znížili sme kvórum nielen pri Rašiho návrhu, ale aj pri hlasovaní o zákone ako celku,“ povedal Kalist.

Za novelu nehlasovalo ani KDH, ktoré vedie ministerstvo zdravotníctva. Figeľ nesúhlasí, že tým kresťanskí demokrati nepodržali vlastného ministra. „Nehlasovali sme preto, že obsah zákona bol zmenený oproti pôvodnej dohode,“ zdôvodnil.

Právnu normu nepodporila ani SDKÚ. Novotný to vysvetľuje tým, že dzurindovci odmietli podporiť návrh, v ktorom je aj zrušenie transformácie. „Pre nás je transformácia principiálnou záležitosťou. Boli sme pripravení podporiť návrh na zvýšenie platov lekárov a zmenu Zákonníka práce, no bez zrušenia transformácie. Keďže zrušenie prešlo, návrh ako celok sme nepodporili,“ vysvetlil.

Most-Híd návrh podporil aj napriek tomu, že sa ním zruší transformácia. „Naša pozícia bola veľmi jednoduchá. To, čo sme odsúhlasili na výbore, sme odsúhlasili aj tu. To, že tam prešiel návrh pána Rašiho napriek tomu, že vláda prijala uznesenie, ktorým zastavuje transformáciu, to je zodpovednosť nezodpovednej SaS,“ uviedol Bugár.

38 debata chyba