Radičová lekárom: Odvolajte vedenie Lekárskeho odborového združenia

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) vyzvala lekárov, aby odvolali vedenie Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Reagovala tak na žiadosť lekárskych odborárov, aby buď ona, alebo prezident Ivan Gašparovič odvolali z funkcie ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH).

15.12.2011 14:35
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (78)

Dôvodov na odchod odborárskych predákov je podľa nej viacero. Napríklad sú to spôsoby, akým viedli predchádzajúce vyjednávania, ale aj ich verejné vystúpenia. „Ja si vyprosím, aby si niekto dovolil takéto tvrdenia voči vláde SR,“ uviedla, pričom sa odvolala na presné znenie Memoranda o úprave pomerov v zdravotníctve. LOZ napríklad tvrdilo, že ich vláda oklamala.

Znova zopakovala, že jej kabinet všetky body v memorande od A po Z splnil. „Až keď sa mi ospravedlnia, môžeme pokračovať v akýchkoľvek dialógoch. Dovtedy nie,“ avizovala Radičová.

Odborári vo štvrtok oznámili, že zatiaľ neodvolajú štrajkovú pohotovosť, ktorú vyhlásili pre nespokojnosť s napĺňaním predmetného memoranda. Spraviť tak chcú až po tom, ako nadobudnú účinnosť zákony, ktoré v stredu schválil parlament.

Lekárom sa tak ich prostredníctvom podarilo dosiahnuť vyššie mzdy, zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ako aj zmeny v Zákonníku práce.

78 debata chyba