Historik Kováč: Havel presiahol hranice malej krajiny

Historik Dušan Kováč hodnotí bývalého prezidenta Václava Havla ako jednu z najvýznamnejších osobností českých a slovenských dejín v 20. storočí.

19.12.2011 12:00
Havel, Kováč Foto:
Václav Havel na bratislavskom námestí SNP v januári 1990, krátko po svojom zvolení za prezidenta.
debata

Aké miesto v moderných dejinách Česka a Slovenska bude patriť Václavovi Havlovi?
Možno si to dnes ešte ani tak veľmi neuvedomujeme, ale Václav Havel je nepochybne jedna z najvýznamnejších postáv českých i slovenských dejín v 20. storočí. Čím viac sa budeme vzďaľovať od roku 1989, tým viac si to budeme uvedomovať.

O Havlovi sa často hovorí ako o nasledovníkovi Tomáša Garrigua Masaryka. Čo majú spoločné?
Sú to dve rozdielne osobnosti, mali však veľa spoločného v tom, že boli politici a intelektuáli. Poznáme politikov ako pragmatikov, ktorí politiku vidia iba v určitých parlamentných a vládnych kombináciách a ako každodennú vec. Masaryk a Havel však boli aj vizionári. Videli trošku ďalej, ako je bežná politická prax všedného dňa.

Čo znamená jeho prínos pre Slovensko? Tu bol vnímaný aj kontroverzne v súvislosti s delením spoločného štátu?
Kontroverzné vnímanie Havla na Slovensku vyplýva jednak z agitácie určitých politických kruhov a osobností a čiastočne z nedorozumenia. Pokiaľ ide o delenie federácie, Havel v tom čase, keď sa už rozhodlo o rozdelení štátu, rezignoval na funkciu prezidenta a na nejaký čas sa z politiky vytratil. Myslím si, že podobne ako veľká časť českých politikov a intelektuálov nevnímal všetky nuansy slovenskej politickej reality. To nie je jeho chyba, to je chyba možno určitej komunikácie, ktorá vôbec vtedy vo federácii fungovala. Slovenské veci boli akoby len slovenské a medzi českými politikmi sa málo reflektovali. Havel to pochopil vtedy, keď navrhol zmenu názvu štátu a štátnych symbolov. Vtedy prvýkrát pochopil, že existuje niečo, čo je slovenská otázka a čo si zaslúži väčšiu pozornosť. Myslím, že mal veľkú empatiu pre túto otázku a myslím, že sa nad ňou veľmi intenzívne zamýšľal.

Možno o ňom hovoriť ako o svetovej osobnosti?
Nepochybne, nielen preto, že bol jedným z tých, ktorí prispeli k zjednoteniu Európy. Bol vnímaný na celom svete. Keď sme boli v zahraničí po roku 1989 a hovorili sme o Československu, všetci vedeli, že Československo je Havel. Aj svojimi prejavmi na rôznych fórach sa ukázal ako politik, ktorý ďaleko presahuje hranice tejto malej krajiny.

debata chyba