RTVS dostala pokutu 50-tisíc eur za 'Hríbov' Večer pod lampou

Relácia Lampa, kde dostali priestor odsúdení vrahovia v kauze Cervanová, vyjde verejnoprávnu televíziu draho. Rada pre vysielanie a retransmisiu jej uložila ďalšie dva tresty.

20.12.2011 17:24 , aktualizované: 21.12.2011 12:00
Štefan Hríb Foto:
Ilustračné foto
debata (76)

Rozhlas a televízia Slovenska musí zaplatiť 50-tisíc eur za zásah do ľudskej dôstojnosti a trikrát odvysielať oznam o porušení zákona, lebo v programe nezabezpečili objektivitu a pluralitu názorov. Ako sa to odrazí na ďalšej budúcnosti relácie, nie je zatiaľ jasné. RTVS sa k tomu nevyjadrila.

„Ľudská dôstojnosť bola ohrozená v prípade prokurátora Milana Valašíka, súdneho znalca Gejzu Dobrotku a zavraždenej Ľudmily Cervanovej,“ povedal Pravde predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Miloš Mistrík. „Povedali o nich také veci, ktoré boli neprístojné, až za hranicou slušnosti. Prokurátor sa nemohol zúčastniť, lebo bol viazaný mlčanlivosťou, a tvorcovia relácie to dobre vedeli. Dobrotku označili za človeka, ktorý sa tešil z každého trestu smrti. Keďže je už mŕtvy, nemohol sa ani brániť,“ zdôvodnil Mistrík. Podľa neho sa členovia rady rozhodli pre strednú výšku pokuty, ktorá môže dosiahnuť od troch- do vyše 160-tisíc eur.

Negatívne ohlasy na Lampu prišli už v júni, krátko po jej odvysielaní. Moderátor relácie a šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb si totiž pozval Milana Andrášika, Františka Čermana, Pavla Beďača a Miloša Kocúra, ktorých vinu z vraždy 19-ročnej medičky v roku 1976 potvrdili všetky súdy. Autori relácie sa však divákov snažili presvedčiť o ich nevine a nikto im neoponoval. V Lampe tak chýbal opačný názor a vyznela v prospech odsúdených. Proti tomu protestovali niekoľkí diváci aj Generálna prokuratúra.

Zatiaľ čo oznámenie o porušení zákona RTVS musí odvysielať, v prípade pokuty sa ešte môže odvolať. Mistrík s tým dokonca ráta, podľa neho je to bežná prax. Rozhodnúť by potom musel súd. Zodpovednosť však nesie verejnoprávna televízia. Riaditeľ programu organizačnej zložky STV Andrej Miklánek ešte ako podpredseda Rady RTVS v auguste Pravde povedal, že ak Lampa dostane pokutu, televízii by ju mala uhradiť externá firma, ktorá ju pripravuje. Či to tak naozaj bude, je však otázne.

„Počkáme si na doručenie rozhodnutia a tak, ako aj v iných prípadoch, keď rada podľa nášho názoru rozhodla neoprávnene, sa budeme brániť,“ komentoval hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Nejde pritom o prvý prípad, keď Lampa porušila zákon. Rada pre vysielanie a retransmisiu jej uložila sankciu i v novembri – za júnové vysielanie, kde porušila objektivitu a nestrannosť, keď bol hosťom policajný prezident Jaroslav Spišiak. Ani jemu nemal kto protirečiť a spolumoderátor relácie Martin Mojžiš dokonca odmietol prečítať otázky divákov, ktorí mali na Spišiaka kritický názor. RTVS musí preto trikrát odvysielať oznam o porušení zákona, s čím už začala.

Ak by sa však podobné prípady opakovali, Rada pre vysielanie a retransmisiu môže siahnuť k najtvrdšej sankcii – pozastaveniu relácie. „Zákon to umožňuje. V rade sme o tom už diskutovali, no zatiaľ sme sa rozhodli pre mäkší trest,“ vysvetlil Mistrík.

Prezident Mediálneho inštitútu Andrej Zmeček tvrdí, že podobné chyby by sa vo verejnoprávnej televízii nemali stávať. Práve tá by totiž mala dbať na základné zásady dobrej žurnalistiky, aby informácie boli vyvážené so zohľadnením viacerých názorových hľadísk. „Existuje druh publicistiky, kde novinár prezentuje výsostne osobný názor, ale tam treba veľmi zdôrazniť, že je to jeho videnie problému, a rezignuje na ambíciu podať vyváženú správu o skutočnosti. Buď sa žurnalista vymedzí a podáva svoj názor, alebo by sa mal pokúsiť o vyváženú diskusiu,“ zdôraznil Zmeček. Formát relácie je podľa neho dobrý, ale pomohlo by jej viac moderátorov, aby vznikla pluralita názorov.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Kauza Cervanová #Štefan Hríb #Pod lampou