Zvolenský: Cirkev je Havlovi vďačná za slobodu bez preliatia krvi

Cirkev je Václavovi Havlovi vďačná za nadobudnutú slobodu bez preliatia krvi. Počas svätej omše za zosnulého československého exprezidenta to v Bratislave v Katedrále sv. Martina povedal bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Do spoločenstva Cirkvi podľa neho Havel patril cez krst, eucharistiu a birmovanie.

23.12.2011 20:12
Arcibiskup Stanislav Zvolenský Foto:
Arcibiskup Stanislav Zvolenský
debata (40)

„Václav Havel zomrel v období, keď sa budúcnosť javí neistá a Európa stojí v novom bode zlomu, na novej križovatke svojich dejín. Budú akútne potrebné osobnosti vnímajúce hlas svedomia, svedomia otvoreného nadčasovej pravde,“ zdôraznil počas homílie arcibiskup.

Zvolenský pripomenul, že začiatkom 90. rokov sa v bratislavskej katedrále bývalý československý prezident zúčastnil na koncerte Sedem posledných slov Ježiša Krista na kríži od skladateľa Jozefa Haydna. „Je dnes priam symbolické, že meditoval o Ježišových slovách ‚Otče, do tvojich rúk porúčam svojho ducha‘,“ poznamenal. V príhovore pri uvítaní Svätého Otca Jána Pavla II. zas Havel podľa Zvolenského hovoril o zázraku, ktorý videl v páde železnej opony i rôznych duchovných bariér.

Keď padla železná opona, každému realisticky uvažujúcemu človeku bolo podľa arcibiskupa jasné, že nastávajúci prechod bude bolieť. „Ani kľúčikmi na námestiach neodzvonilo tomu, čo je kdesi hlboko v človeku: ochota vystriedať komunizmus konzumizmom; materializmus ideologický materializmom praktickým; ochota nechať sa ujarmiť namiesto diktátu štátostrany diktátom finančných a politických záujmov mocných tohto sveta,“ podčiarkol Zvolenský. Preto bolo dôležité, že k protagonistom nežnej revolúcie patrili osobnosti, ktoré pravdu a svedomie pokladali za veľmi cenné a posvätné hodnoty, ktorým treba podriadiť všetko rozhodovanie i konanie. Na omši zahrali hudobníci Marián Varga a Eugen Prochác.

Zádušnú svätú omšu za zosnulého československého prezidenta o 12.00 h slávil aj košický arcibiskup Mons. Bernard Bober. „Václav Havel bol významným štátnikom, ktorý prezentoval hodnoty tak ľudské, ako aj kresťanské,“ povedal v príhovore arcibiskup.

Externé odkazy
40 debata chyba