Silvestrovská noc bude pochmúrna

Ozajstná zima zatiaľ neprišla a aj silvestrovská noc v mestách bude bez snehu. Sánkovačku a lyžovačku si užijú iba tí, čo sa vyberú do hôr.

30.12.2011 16:00
hmla, počasie, autá, diaľnica Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Aktuálne počasie je nežičlivé pre zimné športy. Súčasné relatívne veľmi teplé počasie sa na konci roka bude striedať s trochu chladnejším, ale ochladenie, ktoré príde na rozhraní rokov, bude mať len veľmi, veľmi krátke trvanie,“ vraví klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavel Faško.

Začiatok nového roka sa bude opäť niesť v znamení relatívne teplého a vlhkého počasia. „Počasie bude dosť oblačné a často sa budú vyskytovať zrážky. Žiaľ, v nižších polohách to bude v prvých dňoch nového roka v tekutej forme,“ predpovedá Faško. Sneženie sa môže vyskytnúť na konci roka, ale v prvých januárových dňoch sa zase oteplí a snežiť bude iba vo vysokohorských polohách.

Snehové podmienky sú veľmi zlé predovšetkým v západných oblastiach Slovenska. Sneh, ktorý napadal, sa v období medzi Vianocami a Silvestrom na západe roztopil. „Ľudia, ktorí sa išli v tomto období lyžovať, boli určite predovšetkým v západnej polovici Slovenska sklamaní. Smerom na východ neboli snehové pomery také hrozné, ale všeobecne v stredných horských polohách panuje nedostatok snehu. To je sprievodný jav všetkých týchto sviatočných dní,“ vraví Faško. A zatiaľ to vyzerá tak, že terajší stav sa bude udržiavať. „Možno v priebehu januára existuje akási šanca, že by sa mohlo viac ochladiť, ale v prvých dňoch to určite nebude,“ dodáva.

Klimatológ odhaduje, že silvestrovská noc bude skôr pochmúrna. „Zrejme bude v tom čase dosť oblačnosti. Predpokladám, že podobne ako teraz, v posledných dňoch roka, bude trošku chladnejšie, ale naozaj to bude iba niečo o pár stupňov. Určite ľudia nebudú mať problém s tým, že by ich trápil silný mráz, to sa určite nestane.“

Podľa meteorologičky Martiny Matiášovej zo SHMÚ bude na Silvestra premenlivá oblačnosť a v studenom vzduchu miestami snehové prehánky. Maximálna teplota vzduchu cez deň od –2 do +3 °C, najvyššie teploty je možné očakávať na juhozápade Slovenska.

Počas silvestrovskej noci bude obloha nad Slovenskom s najväčšou pravdepodobnosťou oblačná až zamračená, len spočiatku môže byť zmenšená oblačnosť, najmä v západnej polovici. Ojedinele sa vyskytnú aj slabé snehové prehánky, a to najmä na severe a východe územia. V noci bude pomerne chladno. Teplota klesne na –3 až –8 °C, v horských dolinách pri zmenšenej oblačnosti môže byť aj chladnejšie. Fúkať bude iba slabý až mierny vietor z južných smerov.

Na Nový rok cez deň treba počítať s veľkou oblačnosťou až zamračenou oblohou, na mnohých miestach sa vyskytne slabé sneženie. Oteplenie vo vyšších vrstvách ovzdušia sa prejaví na juhu západného a stredného Slovenska zmenou skupenstva zrážok na dážď so snehom až dážď. Najvyššia denná teplota vystúpi na –1 až +4 °C, na juhozápade meteorológovia predpovedajú až okolo +6 °C.

Meteorológovia varujú v tieto dni pred poľadovicami a hmlami. „Pretože teplota vzduchu sa bude pohybovať okolo bodu mrazu a bude prechádzať z oblasti plusových do mínusových teplôt, pri možných zrážkach, ktoré sa budú vyskytovať, bude určite aktuálny výskyt poľadovice,“ vraví Faško.

Predovšetkým na neudržiavaných komunikáciách by si mali dávať pozor motoristi, ale aj chodci. „Poľadovica je taký jav, ktorý sa nevyskytuje všade a človek je niekedy prekvapený, ako to na chodníku vyzerá,“ upozorňuje. Ľudia by si teda mali dať pozor, no silných mrazov sa báť nemusia.

Poľadovica hrozí do stredy na väčšine územia Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav aktualizoval svoju výstrahu a prvý stupeň varovania pred poľadovicou tak už platí okrem Záhoria a Podunajskej nížiny pre celý zvyšok územia krajiny. Okrem toho vo všetkých kútoch Slovenska hrozí, že sa budú miestami tvoriť hmly, pri ktorých bude viditeľnosť 50 až 300 metrov.

2 debata chyba