Šéf záchranky si vyplatil odmenu, hoci služba zle hospodárila

Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava vykonáva dve podnikateľské činnosti - dopravnú zdravotnú službu a prevádzkovanie výučbového a dokumentačného strediska. Obe v priebehu minulého roka vykazovali stratu, ktorá sa ku koncu októbra 2011 vyšplhala na viac ako 486-tisíc eur.

04.01.2012 15:00
sanitka, pohotovosť, prvá pomoc Foto:
Bratislavská záchranka, ktorá bola v októbri v strate takmer pol milióna eur, dopravu podľa zákona zrušiť musí.
debata (13)

Konečné čísla hospodárenia ku koncu roka 2011 denníku Pravda vedenie štátnych záchraniek odmietlo poskytnúť s tým, že ešte nemajú spravenú účtovnú uzávierku. Fakt, že záchranky sa ku koncu roka ocitli vo vysokej strate, však vyplýva už aj zo samotného vyjadrenia vedenia, ktoré priznalo, že vyrovnaný hospodársky výsledok možno očakávať opäť až o dva roky.

Najvyššie vedenie bratislavských záchraniek vedelo už dlhší čas, v akej situácii sa štátna firma nachádza. „Krízový manažér“ Vratko Šoka, ako ho nazval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik pri jeho vymenovaní, po svojom nástupe na riaditeľskú stoličku vymenil všetkých zamestnancov vo vrcholovom aj strednom manažmente, ktorí predtým udržiavali záchranku v zisku. Novému vedúcemu dopravnej zdravotnej služby Miroslavovi Dolinovi dal v septembri 2011, krátko po jeho nástupe, takmer dvojnásobný plat, ako mal jeho predchodca. Nový šéf stratovej dopravy si tak polepšil z časovej mzdy 1 130 eur na 2 000 eur.

Šoka navyše sám sebe napriek strate vyplatil v máji minulého roka viac ako dvojtisícovú odmenu, ktorá riaditeľovi záchranky prináleží na základe vyrovnaného hospodárenia.

Dva mesiace po prepustení dostal rovnaké odmeny aj bývalý riaditeľ záchraniek Mikuláš Dunda. Údaje o odmenách a platoch má denník Pravda k dispozícii.

Súčasné vedenie tvrdí, že za stratu môže bývalý manažment. „Dopravná zdravotná služba síce navonok pôsobila, že hospodári vyrovnane, to však len ,vďaka´ nesprávne vedenému účtovníctvu a skresleným hospodárskym výkazom,“ tvrdí hovorkyňa štátnej príspevkovej organizácie Lenka Polková. Bývalé vedenie podľa nej náklady na výkony dopravnej zdravotnej služby, ako napríklad energie či pohonné hmoty, malo účtovať na iné strediská, čím by opäť stratu upratalo.

Rovnako si malo umelo zlepšovať aj tržby. „Pri reálnom účtovaní by strata dopravnej zdravotnej služby za bývalého vedenia, za rok 2010, presiahla 500-tisíc eur,“ dodala hovorkyňa. Na otázku Pravdy, prečo táto strata nebola zaznamenané v účtovníctve, ale naopak, bol v ňom uvedený mierny zisk, povedala, že preto, lebo účtovne uzavreté roky sa už neotvárajú.

Ak však súčasné vedenie o strate za rok 2010 vedelo, znamenalo by to, že porušilo zákon, keď hneď neukončilo činnosť záchraniek.

Bývalí riaditelia Boris Moťovský a Mikuláš Dunda, ktorí v roku 2010 viedli štátne záchranky, obvinenia o falšovaní hospodárskych výsledkov odmietajú. „Dve kontroly ministerstva zdravotníctva, ktoré hľadali pochybenia bývalého vedenia, nič také neskonštatovali. Rovnako celý rok nič podobné nepovedalo ani nové vedenie. Prišlo s tým až v čase, keď vyšlo na povrch ich vlastné zlyhanie a neschopnosť,“ tvrdí Dunda.

Rovnako sa vyjadril aj Moťovský, podľa neho kroky nového riaditeľa Šoku viedli k tomu, „že sa mu za jeden rok jeho pôsobenia podarilo enormne zadlžiť a tým pádom aj de facto zlikvidovať činnosť, ktorú Záchranná služba Bratislava úspešne vykonávala desiatky rokov“. „Otázka je, kto je prichystaný túto činnosť po ZDZS prevziať a poskytovať ju pacientom,“ naznačil bývalý riaditeľ záchraniek možnosť, že krach štátnej organizácie je prichystaný pre nejakú súkromnú firmu, o čom sa už začína hovoriť aj v kuloároch.

Hospodárske výsledky dopravnej činnosti Záchrannej a dopravnej zdravotnej služby Bratislava
december 2010 zisk 942 €
január 2011 strata 37 083,97 €
február 2011 strata 66 264,70 €
marec 2011 strata 134 785,24 €
apríl 2011 strata 161 691,96 €
september 2011 strata 415 364,52 €
október 2011 strata 466 751,56 €
13 debata chyba