Úradník zbil ženu, zamestnávateľ ho neodsúdil

Úradník samosprávneho kraja v Košiciach dobil svoju bývalú kolegyňu tak, že skončila v nemocnici a strávi v nej ešte niekoľko dní. Polícia Štefana P. (59) zadržala, na príkaz prokurátora ho však prepustili a stíhať ho budú na slobode.

04.01.2012 16:00
blázon. psychopat, násilník, bitkár, vrah,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zarážajúci je postoj zamestnávateľa, ktorý sa s odsúdením činu neponáhľa a ústami hovorkyne odkázal, že si bude ctiť prezumpciu neviny. Obvinený pôsobil v rokoch 2006 – 2010 ako riaditeľ obvodného úradu pre dopravu a pozemné komunikácie a predtým bol členom predstavenstva Dopravného podniku Mesta Košice za koalíciu SOP-SDĽ-SDSS.

Fotografie z miesta činu hovoria pritom jasnou rečou. Auto, v ktorom k útoku došlo, aj jeho okolie boli plné krvi.

Útočník vylákal svoju bývalú kolegyňu Annu M. (55) za nevyjasnených okolností na odľahlé parkovisko v rekreačnej oblasti Alpinka a tam na ňu zaútočil pravdepodobne kameňom alebo drevom obaleným v igelite, snažil sa jej prelepiť ústa lepiacou páskou, dostať ju na zadné sedadlo a začal ju dusiť. Po útoku sa jej pokúšal obviazať hlavu obväzom z lekárničky, ale žena to odmietla. Napokon sama privolala políciu aj sanitku. V minulosti mala s násilníkom dobrý vzťah a jeho správanie si nevie vysvetliť. Polícia páchateľa zadržala večer v jednom z nákupných centier. Ešte v ten deň bol násilník popriať kolegom šťastný nový rok.

„Košický vyšetrovateľ zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu obvinil 59-ročného muža z Košíc, ktorý 29. decembra fyzicky napadol 55-ročnú ženu z Košíc. Ženu opakovane udieral tupým predmetom do oblasti hlavy a celého tela,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Košiciach Jana Mésarová. Ako Pravde potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Jana Oravcová, „pacientka utrpela otras mozgu, poranenie chrbtice a početné rany na tvári, ktoré jej bolo potrebné chirurgicky ošetriť, teda zašiť“. Lekári uvažujú o jej prepustení koncom týždňa.

Pravda sa s otázkami obrátila na Úrad Košického samosprávneho kraja, jeho hovorkyňa Soňa Jakešová však v stanovisku len stroho skonštatovala, že „skutok, o ktorom informujete, sa nestal na pôde nášho úradu ani pri výkone práce zamestnanca. K tomu, čo sa deje v čase súkromného voľna, sa môže vyjadrovať iba dotknutá osoba“. Kontakt na zamestnanca odmietla poskytnúť a ako uviedla, v práci sa teraz nezdržiava. Uviedla tiež, že podal žiadosť o rozviazanie pracovného pomeru dohodou. Hoci skutok odsúdil aj krajský šéf Smeru Peter Žiga, keďže Štefan P. bol nominantom Smeru, zamestnávateľ nezaujal k činu svojho zamestnanca nijaké kritické stanovisko.

Podľa Adriany Mesochoritisovej z Možnosti voľby je presne toto na Slovensku problém. Spoločnosť podľa nej nesmie dávať signál, že takéto správanie bude tolerovať. „V zahraničí väčšinou zamestnávateľ okamžite vyvodí dôsledky, či už je to prerušenie pracovnoprávneho vzťahu, alebo tvrdý pohovor, vie o tom celý podnik, je to pre toho človeka hanba,“ vraví. „U nás je stále vysoká tolerancia k násiliu. Každý si povie, o.k., stalo sa a ide sa ďalej. Zo strany spoločnosti chýba signál, že je to netolerovateľné správanie,“ myslí si. Nejde ani tak o problém legislatívy, tá je v tomto prípade štandardná a dalo by sa o ňu oprieť, dôležité však je, ako reaguje spoločnosť a všetky inštitúcie, ktoré majú žene pomôcť, v tomto prípade je podstatný aj postoj zamestnávateľa.

V tejto súvislosti stojí za pozornosť, že hoci sa páchateľ s vysokou pravdepodobnosťou dopustil trestného činu, za ktorý mu hrozí v prípade dokázania viny trest na 4 až 10 rokov odňatia slobody, prokurátor ho prepustil a stíhaný bude na slobode.

Postup prokurátora zaráža právničku združenia Občan, demokracia a zodpovednosť Janku Debrecéniovú. Aj tento príklad podľa nej dokumentuje, že ženy nikde nie sú v bezpečí pred aktmi násilia. „Aj keď nie je úplne jasný motív činu a nebol jasný ani orgánom činným v trestnom konaní, je pre mňa nepochopiteľné, ako môžu páchateľa stíhať na slobode. A keď nie je úplne jasný motív, ako môže mať niekto istotu, že páchateľ nebude pokračovať v páchaní násilnej trestnej činnosti?“ pýta sa.

1 debata chyba