Samé jasné správy o konci sveta

Svet mal podľa rôznych proroctiev zaniknúť už n-krát. Najnovší koniec pripadá na rok 2012. Vraj to tak vychádza podľa starého mayského kalendára. Je však veľmi pravdepodobné, že ani tentoraz sa armagedon konať nebude. Ale nemôže sa práve preto poľahky stať, že skutočný zánik, ktorý raz nevyhnutne príde, ľudstvo prekvapí nepripravené?

07.01.2012 11:00
Mayský kalendár, koniec sveta Foto:
Mayský kalendár - podľa neho niektorí predpovedajú koniec sveta na 21. decembra 2012.
debata (17)

Informácie o blížiacej sa apokalypse pravidelne šíria rôzne náboženské spoločenstvá i samozvaní proroci. Už trikrát v tomto storočí predpovedali zánik sveta Svedkovia Jehovovi. Mal nastať v roku 1914, potom v roku 1925 a nakoniec v roku 1975. Po trojnásobnom omyle sa najnovšie nesnažia určiť presný príchod Krista na zem a obmedzujú sa na vyjadrenie, že je už blízko.

Jehovisti sa tým priblížili k novozákonným biblickým proroctvám, podľa ktorých „o tom dni a hodine nikto nevie, ani anjeli nebies, ani Syn, iba sám Otec“.

Biblisti neprestávajú prízvukovať, že pokiaľ niekto príde s nejakým konkrétnym dátumom konca sveta – vypočítaným či už takým, alebo onakým spôsobom – je buď falošný prorok, klamár, alebo blázon. V každom prípade sa mu nedá veriť.

Mnohí ľudia napriek tomu naďalej veria pochybným veštbám. Ba zdá sa, že im veria čoraz ochotnejšie. Nuž a kde je takýto dopyt, musí byť, prirodzene, aj primeraná ponuka. S ničím originálnym však neprichádza. Najčastejšie sa opiera o staršie proroctvá – Sibyline, Nostradamove, starých Mayov…

Pozor na nebeské znamenia

S proroctvami francúzskeho lekára a astrológa zo 16. storočia Michela de Nostradama si jeho nasledovníci vypomáhali aj koncom minulého milénia.

Prielom storočí vdýchol druhý život astrológii a takzvaným okultným vedám. Moderní jasnovidci však už mohli zapriahnuť do svojich služieb internet a začali pôsobiť globálne.

Aj na Slovensku obľúbený český astronóm Jiří Grygar spozoroval v mágii roku 2000 dokonca určitý prejav „kresťanského šovinizmu“. Veď podľa moslimského kalendára, ktorým sa na Zemi riadia stámilióny ľudí, sa vtedy písal iba rok 1423. A podľa židovského kalendára bol dokonca rok 5750.

Zvestovatelia súdneho dňa však za neklamné znamenie blížiacej sa katastrofy považovali zatmenie slnka v auguste 1999 nášho letopočtu. A práve v tejto súvislosti sa im hodili niektoré verše z Nostradamových zašifrovaných proroctiev.

Dávno je však známe: koľko znalcov Nostradamovho diela, toľko rozdielnych výkladov. Jeho predpoveď dešifrovali najčastejšie ako zrážku Zeme s bludnou planétou alebo asteroidom.

Po zatmení Slnka mala nastať „veľká zmena pohybu Zeme, taká prudká, že si všetci budú myslieť, že Zem stratila rýchlosť a bude uvrhnutá do večnej temnoty“ .

Ale opäť sa nič nestalo. Známy slovenský astronóm Igor Kapišinský považuje za najhoršie, že existuje celkovo 942 Nostradamových proroctiev a siahajú až po rok 3797! Čiže budú tu mátožiť ešte dostatočne dlho.

Zároveň upozorňuje, že každý pokus o pochopenie kódu, použitého pri preklade týchto proroctiev, je odsúdený na neúspech. Trik „prekladateľov“ spočíva v prispôsobení pôvodných veršov, napísaných znakmi archaickej provensálčiny, takpovediac aktuálnym zámerom. Pritom originál je citovaný veľmi vzácne a je zrozumiteľný len vybraným znalcom.

"Navyše Nostradamus vyslovene nabádal, aby nikto nebral jeho dielo do rúk s nádejou, že sa z neho dozvie presnú budúcnosť, sám ho označoval za dvojznačné,“ pripomína astronóm.

Ba čo viac, Nostradamus varoval, aby sa od jeho proroctiev „vzdialili astrológovia, hlupáci a barbari“. Kto vraj bude konať inak, „nech je prekliaty“.

Mimochodom, dávno je známe, ako tento stredoveký prorok prijímal vnuknutia. Počúval ich cez rúčku pera, podobne ako starogrécka Pýtia v delfskej veštiarni ich dostávala cez čarovný prútik…

Čo také sa stalo v roku 2000?

Keď moderným prorokom nevyšli predpovede so zatmením Slnka, viacerí preniesli koniec sveta na 5. máj 2000.

Čo sa vlastne dialo v ten deň na nebeskej klenbe? Mesiac a Slnko sa „stretli“ na rozhraní súhvezdí Býka, Ryby a Barana. Merkúr, Mars a Zem sa v tom čase dostali do jednej priamky so Saturnom, Jupiterom, Plutom a naším Mesiacom, zatiaľ čo Venuša sa ocitla veľmi blízko Merkúru.

Niektorí astronómovia v tejto súvislosti predpovedali možnosť mimoriadnych slnečných búrok. Zároveň však pripomínali, že ide o geometrickú záležitosť, ktorá sa v tomto tisícročí zopakovala už viackrát, že Jupiter i Saturn sú veľmi ďaleko od Slnka i od Zeme, že na Zem silnejšie pôsobí oveľa menší Mesiac.

V USA však dali o sebe vedieť členovia dovtedy málo známej organizácie Ultimate Frontier. Podľa nich mal 5. mája 2000 nastať na Zemi stav rovnajúci sa koncu sveta.

Zlé postavenie planét vraj ovplyvní príliv a odliv v druhej vrstve zemskej kôry, magma pod ňou sa nadvihne, čo naruší rovnováhu Zeme a spôsobí zemetrasenie, vysoko presahujúce Richterovu stupnicu. Pod vodou by sa v takomto prípade ocitli pobrežné územia i nízko položené miesta vo vnútrozemí.

A čo sa z katastrofických predpovedí skutočne naplnilo 5. mája 2000? Doslova nič, ak si, pravda, odmyslíme vyčíňanie počítačového vírusu nazvaného I Love You.

Falošní proroci mali hody

Zdá sa, že apokalyptikov najviac priťahuje možnosť vesmírnej katastrofy. V polovici septembra 2001 dostali tisíce ľudí do svojich elektronických schránok e-mail s proroctvom pochádzajúcim od (akože ináč) samotného Nostradama. Išlo o toto štvorveršie:

"V roku nového storočia a po deviatich mesiacoch / Z oblohy príde veľký Kráľ hrôzy / Obloha na štyridsiatich piatich stupňoch bude horieť / Oheň sa priblíži k novému mestu.“

O týždeň nato svet zaznamenal teroristický útok na newyorské „dvojičky“. Ukázalo sa, že text e-mailu zhruba zodpovedal veršom z Nostradamovej knihy Storočie 6, verš 97.

Samozrejme, hneď nasledovali špekulácie, že by sa to mohlo vzťahovať na tragické udalosti 11. septembra. New York však leží na 41., a nie na 45. stupni zemepisnej šírky.

Vzápätí sa na internete objavili ďalšie verše: „Dvaja bratia – dvojčatá budú rozdelené v chaose / Tretia veľká vojna sa začne, kým bude mesto horieť.“

Ale to už museli verejne zasiahnuť znalci Nostradamových spisov, aby upozornili, že ich autor nikdy nepredpovedal začiatok vojny.

Protestovali aj správcovia webovej stránky www.nostradamus-repository.org, ktorej viaceré časti pod náporom záujemcov skolabovali: „Je to falošná správa, nevhodný žart, ktorý rozširuje nejaký idiot,“ odkázali im správcovia.

Tí, ktorým nestačil Nostradamus, obracali pred desiatimi rokmi svoje zraky smerom k Cheopsovej Veľkej pyramíde.

Jej chodby vraj obsahujú čísla a znamenia, ktoré označujú dôležité udalosti od čias Adama až po naše dni. Všetky tieto „kamenné predpovede“ sa však končia v roku 2001!

Znamená to, že koniec sveta je predsa len za dverami? Pýtali sa vystrašení ľudia krátko po vyhlásení vojny terorizmu. Odpoveď nedala na seba dlho čakať – a žijeme dodnes.

Čo predpovedali starí Mayovia?

O rok je teda na rade zánik sveta podľa starého mayského kalendára, ktorý sa končí dátumom 21. decembra 2012.

Ako už v máji 2000, aj tentoraz sa špekuluje najmä s unikátnym postavením Zeme, ktorá sa má cez zimný slnovrat roku 2012 nachádzať na jednej priamke so Slnkom i stredom Mliečnej dráhy. Vraj sa to stáva iba raz za 25 800 rokov!

Podľa niektorých mayológov sa však nemáme čoho obávať, lebo 21. decembra 2012 sa skončí len jeden cyklus mayskej časomiery, trvajúci 5 126 rokov.

Skončí sa "piaty vek slnka baktun“, ale priamo o konci sveta sa v mayských mýtoch a bájach nehovorí nič. Naopak, ľudstvo sa má vtedy očistiť a očistené povzniesť.

Mayský letopočet totiž počíta ešte s „vekom piktum, calabtun, kinchiltun a alautun“. Preto sa v roku 2012 iba prehupneme do ďalšieho obdobia dlhého takmer tritisíc rokov. Nasledujúci „koniec sveta“ by mal nastať asi 13. októbra 4772 alebo 4786, keď má prísť k „prežiareniu Zeme vyššou energiou“.

Ako by toho bolo málo, český matematik Bohumil Bohm prišiel s výpočtom, že cyklus "baktun“ sa nekončí v roku 2012, ale až v roku 2116, čiže prípadný koniec sveta sa odkladá o 104 rokov!

Ináč takto, nedorozumenia s historickými kalendármi sú oveľa staršieho dáta. Napríklad cirkevný grécko-ruský kalendár sa kedysi končil slávením Veľkej noci v roku 1492. Väčšina Rusov žila preto koncom 15. storočia hrozným očakávaním, že práve na onen rok pripadne zánik sveta.

Samozrejme, ani vtedy sa nič strašné napokon nestalo, akurát pravoslávnym sa začali posmievať ľudia iných vierovyznaní: „Prečo Pán Ježiš stále neprichádza na Zem, ha, veď ste to predpovedali?“ Cirkev musela zvolať Veľký sobor a "predĺžiť“ kalendár a ďalších tisíc rokov…

Hľadá sa nebezpečná kométa

Ani veda však nepochybuje o tom, že život na Zemi raz definitívne zanikne. O niekoľko miliárd rokov sa má naše Slnko mnohonásobne zväčšiť, stane sa "červeným obrom“, čím teplota na "modrej planéte“ vzrastie natoľko, že tu nebude žiadna voda v kvapalnom stave.

Koniec sveta však môže prísť aj skôr a najčastejšie sa v tejto súvislosti spomína zrážka Zeme s nejakým iným kozmickým telesom. Americká NASA berie túto hrozbu celkom vážne, preto má špeciálne oddelenie, ktoré sa vlastne zaoberá predvídaním podobných katastrof, lebo skúma presné dráhy asteroidov a komét.

"Horšie je, že dobre poznáme len dráhy tých objektov, ktoré sa k Zemi pravidelne vracajú,“ dodáva slovenský kozmický fyzik Jozef Masarik, ktorý spolupracuje s NASA. "Existuje však veľké množstvo komét a asteroidov, ktoré ešte nepoznáme. Ak by našu Zem skutočne ohrozovala nejaká takáto kométa či asteroid, museli by sme o nej vedieť oveľa skôr, ako to prezentujú filmoví umelci. Ináč by sme sa katastrofe z prípadnej zrážky sotva vyhli.“

Predpokladá sa, že zánik dinosaurov pred 65 miliónmi rokov spôsobila tiež zrážka Zeme s takýmto asteroidom. A len nedávno, v roku 1995, boli aj slovenskí astronómovia svedkami ojedinelej vesmírnej udalosti: kométa Schoemaker – Levy sa „zrazila“ s planétou Jupiter. Podľa vedcov nič podobné vo vzťahu k Zemi sa v blízkej budúcnosti neočakáva. Jedným dychom však dodávajú: pojem blízka budúcnosť je dosť relatívny…

Ľudstvo zatiaľ nemá výkonné rakety, schopné nebezpečnú kométu či asteroid zničiť. Ale pracuje sa na tom. Stačí spomenúť misiu sondy Deep Impact na kométu 9P/Tempel. Na tomto projekte NASA sa pred šiestimi rokmi zúčastnila aj mladá slovenská astronómka Jana Pittichová.

Záver experimentu, keď sonda „prevrtávala“ povrch kométy, pozorovala Jana z obrovského ďalekohľadu na Havajských ostrovoch. Podľa niektorých odhadov by už podobná sonda mohla aj zničiť menší úlomok kométy alebo „posunúť“ jeho obežnú dráhu, keby, samozrejme, projektil nahradili jadrovou hlavicou.

Našinec má rád rozprávky

Zatiaľ je to však téma skôr pre katastrofické filmy s ľadovo stručnými názvami, ako bol Armagedon pred trinástimi rokmi alebo nedávna snímka 2012.

Len neberme túto produkciu priveľmi vážne. Ostatne, čo ak je na niečo predsa len dobrá? Možno má predchádzať pýche rozumu, možno je prostriedkom duševnej hygieny. Veď ľudia sa celkom radi boja. Mnohí z nás sa radšej pripravujú na najhoršie, aby o to príjemnejšie mohli byť neskôr prekvapení. Nehovoriac už o tom, že človek tretieho tisícročia má rovnako rád rozprávky ako jeho jaskynný predok.

Platí však: dobrá rozprávka má byť „hororovitá“, ale musí sa šťastne končiť…

17 debata chyba