Hríb ma v STV stopku. Znova

Večer pod lampou diváci Dvojky minimálne do marca neuvidia. Otázne je, či sa relácia Štefana Hríba ešte niekedy na obrazovky verejnoprávnej televízie vráti.

12.01.2012 16:31 , aktualizované: 13.01.2012 13:15
debata (13)

Podľa Hríbovho vyjadrenia na videoblogu chcelo vedenie stiahnuť Lampu z vysielania až do marcových volieb, pretože je to príliš riskantné. Tvorcovia s tým nesúhlasia.

Vedenie RTVS tvrdí, že dôvodom odkladu Lampy je, že s nimi stále nemajú podpísanú zmluvu a odmietajú, aby si diktovali podmienky začiatku vysielania.

Hríb RTVS vyčítal, že chce zasahovať do slobody tvorcov relácie.„Pokiaľ si ju naozaj predstavujú tak, že RTVS nemá čo hovoriť do dramaturgie relácie a do výberu hostí, tak to naozaj predstavuje riziko, lebo RTVS pred voľbami sprísňuje dramaturgický dohľad nad všetkými diskusnými a naživo vysielanými reláciami,“ povedala generálna riaditeľka Miloslava Zemková.

Súvisí to so zákonnými povinnosťami vysielateľa. Obavy z porušenia zákona môžu byť na mieste, pretože RTVS už od Rady pre vysielanie a retransmisiu za Lampu dostala niekoľko pokút.

Zmluva s tvorcami relácie Večer pod lampou skončila 31.decembra minulého roku, o novej rokujú. Podľa Zemkovej majú do marca všetky výrobné a štúdiové kapacity obsadené. Vedenie RTVS tvrdí, že ak Hríb začiatok relácie až o tri mesiace nepripúšťa, zatvára si možnosť na akékoľvek ďalšie rokovania. „Ak má predstavu, že teraz všetko pomeníme len kvôli jeho predstavám a okamžite podpíšem zmluvu takú, akú si predstavuje, tak tá predstava je nereálna,“ uzavrela Zemková.

50 tisícovú pokutu od Rady pre vysielanie a retransmisiu za reláciu o kauze Cervanová ako dôvod prípadného ukončenia spolupráce v RTVS odmietli. Rozhodnutie ešte nedostali. „RTVS sa podľa všetkého odvolá. Ak by však súd v konečnom rozhodnutí takúto pokutu potvrdil, RTVS má právo zosobniť ju zmluvnému partnerovi a toto právo využije,“ uzavrela Zemková. Reláciu pre RTVS vyrába externá firma.

Za reláciu Lampa, kde dostali priestor odsúdení vrahovia v kauze Cervanová, dostala RTVS v decembri od Rady pre vysielanie a retransmisiu dva tresty. 50 tisíc eur za zásah do ľudskej dôstojnosti a musí trikrát odvysielať oznam o porušení zákona, lebo v programe nezabezpečili objektivitu a pluralitu názorov.

Rada verejnoprávne médium za Hríbovu reláciu pokutovala aj v novembri kvôli júnovému vysielaniu s Jaroslavom Spišiakom, kde porušila objektivitu a nestrannosť. RTVS musela trikrát odvysielať oznam o porušení zákona.

13 debata chyba