Všeobecná poisťovňa sľubuje kratšie čakanie na operácie

Od deväť mesiacov až do dvoch rokov čakali doteraz pacienti na operáciu bedrového a kolenného kĺbu či kŕčových žíl. Najnovšie Všeobecná zdravotná poisťovňa sľubuje, že čakanie na zákrok sa skráti. "Ročne uhrádzame tieto operácie viac ako 6-tisíc poistencom, ale v rámci projektu TEP chceme zvýšiť ich počet o približne 2 500," povedala hovorkyňa štátnej poisťovne Petra Balážová. Všeobecná zdravotná v súčasnosti eviduje dokopy 8 153 čakateľov na plánované operácie.

15.01.2012 17:09
nemocnica, pacient, sestrička, zdravotná sestra Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poistenci súkromnej Dôvery tiež najčastejšie čakajú na operáciu bedrového a kolenného kĺbu, koronarografiu, očné operácie a rekonštrukčné výkony na periférnych artériách. Skrátenie doterajších lehôt poisťovňa nepredpokladá. Jej hovorkyňa dokonca pripúšťa, že to bude naopak. „Nie je však vylúčené, že v dôsledku nepriaznivej finančnej situácie v zdravotníctve sa môžu vo všeobecnosti predĺžiť čakacie lehoty,“ povedala Zuzana Horníková.

Druhá súkromná Union zdravotná poisťovňa v priebehu posledných dvoch rokov evidovala najväčší počet čakajúcich pacientov na operácie kardiovaskulárnych chorôb, napríklad na ischemické choroby srdca či kŕčové žily. Na otázku Pravdy, či pre tento rok odhadujú pokles alebo nárast počtu čakateľov, najmenšia poisťovňa na trhu priamo neodpovedala. Hovorkyňa Judita Smatanová iba uviedla, že to bude závisieť od nemocníc.

Kým zdravotné poisťovne tvrdia, že dlhé čakacie listiny sú dané kapacitnými a personálnymi možnosťami poskytovateľov, podľa lekárov je príčinou nedostatok zdrojov od poisťovní. Podľa viceprezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Petra Ottingera sú doktori pri plánovaní odkladných operácií v prípade štátnej poisťovne obmedzovaní limitmi. V prípade súkromných zase súhlasom revízneho lekára poisťovne, ktorý je potrebný pri každej náročnejšej operácii. Na ten niekedy čakajú nemocnice aj tri mesiace.

Ak pacienti nie sú spokojní s čakacou lehotou, môžu sa obrátiť na svoju zdravotnú poisťovňu, ktorá im odporučí iné zdravotnícke zariadenie s kratšou čakacou lehotou. „Túto možnosť však poistenci využívajú málo. Väčšina poistencov chce byť operovaná v tej nemocnici, ktorú si vybrali ako prvú, teda tam, kde je ich ošetrujúci lekár,“ povedala Balážová.

Čakacie listiny tvoria poisťovne podľa návrhov lekárov. Vytvárajú sa len na plánovanú zdravotnú starostlivosť, teda na také výkony, ktorých odklad priamo neohrozí pacienta na živote, či neskomplikuje jeho zdravotný stav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba