Šéf SIS predstúpi v utorok pre Gorilu pred brannobezpečnostný výbor

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Karol Mitrík predstúpi pred parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. Pozval ho naň predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ) v súvislosti s medializovanými materiálmi s názvom Gorila, ktoré údajne pochádzajú zo SIS-ky.

16.01.2012 18:33
SIS, Mitrík Foto:
Riaditeľ SIS Karol Mitrík.
debata (8)

Poslanci budú mať podľa Fedora možnosť sa riaditeľa SIS pýtať. O Gorile by sa mali baviť poslanci nad rámec pôvodne navrhnutého programu.

V dokumentoch s názvom Gorila a Gorila 1 sa píše o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Údajný spis SIS sa koncom minulého roka objavil na internete.

Radičová požiadala Mitríka o vysvetlenie

Predsedníčka vlády sa v súvislosti s kauzou Gorila obrátila listom na riaditeľa SIS Karola Mitríka. V ňom žiada o objasnenie okolností celého prípadu.

V prípade, že sú informácie, ktoré unikli na verejnosť, pravdivé, Radičová chce okrem iného poznať, kedy SIS zistila podozrenia vyplývajúce zo spisov, či mala povolenie na využívanie informačno-technických prostriedkov (ITP), či vo veci komunikovala s políciou v rámci zákonných povinností, ale aj to, prečo bola akcia ukončená. „Zatiaľ som odpoveď nedostala… možno má už čaká na úrade,“ uviedla premiérka.

Radičová je presvedčená, že je rovnako dôležité klásť si aj otázku, koľko spisov podobných Gorile dnes na Slovensku reálne existuje. Poukázala pritom na to, že spis bol zrejme vytvorený v rokoch 2005 až 2006, avšak do pozornosti verejnosti sa dostal až dnes. „Pre mňa má táto téma dva rozmery. Jeden je ilustrácia, opis korupcie, klientelizmu v rámci privatizácie a druhý rozmer pre mňa je práca tajnej služby,“ priblížila premiérka.

8 debata chyba