Zdravotníci opäť idú do ulíc

Ani nie dva mesiace po kolapse nemocníc sa zdravotníci chystajú znovu protestovať. Už v pondelok sa pred ministerstvo zdravotníctva chystajú rádiológovia, fyzioterapeuti či medicínsko-technickí pracovníci.

22.01.2012 15:00
nemocnica, zamestnanci, zdravotníctvo Foto:
Po lekároch a zdravotných sestrách žiadajú zvýšenie platov aj zdravotnícki pracovníci.
debata (2)

Chcú upozorniť, že aj oni sú zdravotníci, ale mzdy sa zvýšia len lekárom a zdravotným sestrám.

„Ľudia sú rozhorčení postupom vlády aj vedenia ministerstva zdravotníctva. Týmto protestom chcú dať najavo rezortu, že aj oni pracujú v zdravotníctve a takisto si zaslúžia úpravu platov. Chcú, aby sa otázka miezd riešila komplexne a systémovo,“ povedal pre Pravdu predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva Anton Szalay.

Zhruba polhodinový protest ostatných zdravotníckych pracovníkov je naplánovaný na pondelok, krátko pred rokovaním odvetvovej tripartity, na ktorej sa má preberať práve otázka zvyšovania platov. Pred ministerskú budovu prídu podľa Szalaya demonštrovať desiatky zdravotníkov z celého Slovenska. „Prídu ľudia z Levíc, Nových Zámkov, Nitry, Komárna, ale, samozrejme, najviac ich bude z Bratislavy.“

Odborový zväz žiadal ešte v roku 2010 zvýšenie miezd o desať percent, na čom sa však s Asociáciou nemocníc Slovenska ani Asociáciou fakultných nemocníc nedohodol. Po schválení noviel, ktoré upravili platy iba dvom skupinám pracovníkov – lekárom a zdravotným sestrám – tak ich nespokojnosť prirodzene vyvrcholila. Protestom však podľa Szalaya rozbehnuté rokovania ukončiť neplánujú. „Rokovania sa touto akciou nezastavia, ale mohli by sme v nich týmto aspoň pokročiť,“ povedal.

Ministerstvo zdravotníctva sa k pripravovanému protestu nevyjadrilo. Podľa jeho hovorkyne Kataríny Zollerovej je pripravené o zvyšovaní miezd ostatných zdravotníckych pracovníkov rokovať. „Tak ako rokovalo intenzívne niekoľko mesiacov so sestrami a výsledkom bola dohoda na podobe zákona,“ povedala s tým, že na ministerstve už bola vytvorená pracovná skupina, ktorá má diskutovať o konkrétnej podobe zákona.

Na otázku, či budú prostriedky na zvyšovanie miezd pre ďalších pracovníkov, keď v súčasnosti riaditelia nemocníc nemajú ani na zákonom schválené vyššie platy lekárov a sestier, rezort neodpovedal. Podľa Szalaya sa peniaze nájsť musia. „Keď sa našli finančné prostriedky pre sestry a lekárov, očakávame, že sa nájdu aj pre menšiu skupinu zamestnancov,“ povedal s tým, že očakávajú presun 50 miliónov eur z rezerv, o ktoré už požiadala aj Asociácia nemocníc Slovenska.

2 debata chyba