Spravodajské hry prerastajú politikom cez hlavu

Predvolebný boj politických strán ovplyvňuje jedna spravodajská hra za druhou. Do kampane tak vôbec prvýkrát vstupujú tajné dokumenty, agenti, prepisy, odpočúvanie, čo nakoniec môže rozhodnúť aj o výsledkoch predčasných volieb, ktoré budú 10. marca.

27.01.2012 20:00 , aktualizované: 28.01.2012 15:08
Telefón, mobil, telefonovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (24)

Po kauze odpočúvania VOS a spise Gorila sa najnovšie objavili prepisy SMS správ z roku 2010 medzi v tom čase predsedom parlamentu Richardom Sulíkom a podnikateľom Marianom Kočnerom v súvislosti s ovplyvňovaním voľby generálneho prokurátora. V jednej SMS správe Sulík prízvukuje, že má obavu, aby ich spoločne niekto neodfotil a neobjavilo sa to v novinách. „Skrátka, lepí mi,“ mal napísať Sulík. Ten komunikáciu s podnikateľom, ktorého meno sa objavilo na mafiánskych zoznamoch, čo vyšetrovala polícia, nepoprel.
Podľa politológov takáto špinavá kampaň na Slovensku ešte nebola a zdá sa, že spravodajské hry prerastajú cez hlavu. „Takúto ostrú a konfrontačnú predvolebnú kampaň sme na Slovensku ešte nezažili, ani za čias vlád Vladimíra Mečiara,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

„Takto koncentrovane je to po prvýkrát v predvolebnej kampani od roku 1989,“ povedal politický analytik Ján Baránek. Politológ Michal Horský hovorí, že na Slovensku sme po prvýkrát svedkami totálneho bezvládia, ktoré nás vedie k predčasným parlamentným voľbám. „Dokonca aj po novembri 1989 bola menovaná Čičova vláda národného porozumenia, ktorá úspešne previedla spoločnosť k prvým demokratickým voľbám. Bezvládie Radičovej vlády ako vedľajšie produkty plodí jeden škandál typu Gorila za druhým škandálom typu Sasanka, za čo možno považovať aj uniknuté SMS správy medzi pánmi Kočnerom a exšéfom parlamentu Sulíkom.“

Podľa Horského politické strany, ale aj celá republika prechádzajú jedným z najkritickejších období nestability štátu v celých jej krátkych dejinách. „Verejnosť si to neuvedomuje, politici to úspešne zatajujú, ale spoľahlivo deštruujú dobré meno republiky v zahraničí, hospodársko-sociálnu dôveryhodnosť štátu a predovšetkým narúšajú dôveru občanov v parlamentný demokratický systém. Podieľajú sa na tom bez rozdielu.“

Baránek tvrdí, že ak sa škandály vyšetrovaním potvrdia, tak na Slovensku nie sme schopní zabezpečiť bezpečnosť štátu a o jeho charaktere to vypovedá, že je skorumpovaný „od vlasov až po nechty na nohách“. Baránkovi sa zdá, ako keby si niekto z tajnej služby robil niečo do zásoby a keď z nej odíde, zoberie to so sebou. „Dáva to strašný obraz o tajných službách,“ myslí si.

Tajné služby sa k uniknutým dokumentom v kauze Gorila či Sasanka nepriznali. Politici však hovoria, že po voľbách štruktúry spravodajských služieb postihnú systémové zmeny.

Horský je presvedčený, že ak republika šťastne dospeje k rubikonu slobodných a férových volieb a k voľbe akej-takej reprezentatívnej vládnej garnitúry, bude nevyhnutné nielen dopátrať kauzy súvisiace s únikom informácií z civilných a vojenských tajných služieb. „Nepochybne si verejnosť bude tiež žiadať nový volebný zákon vrátane zmeny systému a prísnejšieho dozoru financovania politických strán, nový zákon o politickom lobizme a vecné posúdenie imunity poslancov,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba