Vyššie platy môžu sestrám priniesť aj prepúšťanie

Zvýšenie platov, ktoré schválil parlament, môže zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám viac uškodiť, ako pomôcť. Ak nemocnice nebudú mať dosť peňazí, budú sa snažiť ušetriť preraďovaním sestier na nižšie pozície alebo ich budú prepúšťať.

02.02.2012 12:00
debata (2)

Pred týmto scenárom varuje predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. „V zdravotníckych zariadeniach, ale aj v zariadeniach sociálnych služieb si prerátavajú dopady toho zákona. Hrozí, že budú hľadať rôzne únikové cesty, aby sestrám nemuseli zvyšovať platy. Vedia totiž, čo si môžu a čo si nemôžu dovoliť,“ povedal Szalay s tým, že napríklad Trenčiansky samosprávny kraj si už dal spracovať analýzu o potrebách sestier v zariadeniach sociálnych služieb. „Tam sa totiž môžu dostať do situácie, že sestra, ktorá má 30-ročnú prax, bude zarábať 928 eur, čo nemá ani riaditeľ zariadenia,“ vysvetlil Szalay.

Zákon upravujúci minimálne mzdové nároky sestier a pôrodných asistentiek sa vzťahuje na všetky sestry bez ohľadu na zamestnávateľa. Týka sa nemocníc, ambulancií aj domovov sociálnych služieb. Tie musia po novom zaplatiť sestrám od 640 do 928 eur mesačne, na čo najmä ambulancie a sociálne zariadenia nemajú.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor upozorňuje, že celá vec sa môže skončiť krachom ambulantnej sféry. „Veľa ambulancií všeobecných lekárov dostáva na prevádzku od zdravotných poisťovní okolo 3 500 eur. Väčšina našich sestier má viac ako 25-ročnú prax, teda minimálny mzdový nárok bude 940 eur plus odvody. Ak si lekár dá len rovnaký príjem, ako svojej sestričke, tak je to 2 800 eur. Na prevádzku ambulancie mu zostane pár stoviek eur,“ vypočítal Pásztor. Dodal, že z toho musí lekár zaplatiť energie, zdravotnícky materiál a lieky. „Našim sestrám vyššie mzdy prajeme, ale ak sa nám nezvýšia príjmy od zdravotných poisťovní, platy sestrám síce vyplatíme, ale pôjdeme do krachu,“ povedal Pásztor.

Proti zákonu o zvyšovaní platov sestier sa už počas jeho schvaľovania vo vláde postavili viaceré zdravotnícke organizácie a komory. Tie síce uznali, že sestry si zaslúžia vyššie platy, zákon však označili za nesystémový, pretože zvyšoval platy len jednej skupine zdravotníkov. Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula už vtedy upozorňoval, že táto zmena nebude mať finančné krytie.

Jeho slová teraz potvrdil aj generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor, ktorý priznal, že štátna poisťovňa bude schopná na platy nielen sestier, ale aj lekárov nájsť v systéme zhruba 50 miliónov eur, čo stačiť nebude. „V priebehu roka 2012 budú potrebné ešte dodatočné zdroje vo výške 27 miliónov eur,“ povedal Faktor s tým, že ide o údaj len za Všeobecnú zdravotnú.

Zvýšenie platov sestier a lekárov bude spolu stáť takmer 117 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba