Vláda ľutuje, že parlament nezrušil Mečiarove amnestie

Vláda Slovenskej republiky ľutuje, že napriek väčšinovej podpore sa nenašla ústavná väčšina, ktorá by v parlamente zrušila amnestie Vladimíra Mečiara ako zastupujúceho prezidenta z roku 1998.

08.02.2012 12:50 , aktualizované: 14:41
Mečiar, HZDS Foto:
Šéf HZDS a bývalý premiér Vladimír Mečiar
debata (7)

Amnestie znemožnili dôsledné vyšetrenie a spravodlivé uzavretie trestných činov súvisiacich so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča do zahraničia. „Boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány,“ zdôraznila vláda.

Vláda Slovenskej republiky sa ospravedlnila rodine Michala Kováča a blízkym príbuzným Roberta Remiáša za to, že sa nevyšetrilo vážne podozrenie účasti štátnych orgánov na trestnej činnosti, pričom konaním predstaviteľov iných štátnych orgánov nebolo umožnené, aby tieto činy boli riadne vyšetrené a ich vinníci potrestaní.

Vláda SR je aj naďalej presvedčená, že amnestie, ktoré sa týkajú zavlečenia Kováča ml. do cudziny dňa 31. augusta 1995 a zmareného referenda z 23. a 24. mája 1997, nezodpovedajú princípom právneho štátu. Vtedajší premiér Mečiar svojimi rozhodnutiami nezohľadňoval záujmy občanov, ani zachovávanie a obhajobu ústavy. Vláda Slovenskej republiky zároveň vyjadruje nádej, že k zrušeniu týchto amnestií v budúcnosti ešte dôjde a bude môcť byť umožnený priechod spravodlivosti.

Ospravedlnenie je podľa Kováča iba slabá náplasť

Prezident Michal Kováč prijíma krok vlády, ktorá sa ospravedlnila za to, že sa nevyšetrilo podozrenie účasti štátnych orgánov na únose jeho syna a neschválením zrušenia amnestií Mečiara nie je umožnené, aby tieto činy boli riadne vyšetrené a ich vinníci potrestaní. „Nemôžem hovoriť za syna, ale pokiaľ ide o mňa, je to taká slabá náplasť,“ zdôraznil. Ospravedlnenie nepovažuje za konečné zbavenie sa zodpovednosti pokúšať sa nanovo o zrušenie Mečiarových amnestií.

Prezidentovi je smutno, že sa v parlamentne nenašlo dosť ľudí, ktorí majú zmysel pre nápravu, zmysel pre spravodlivosť a pomáhajú, aby v našom spoločenskom živote pretrvávali také kauzy, ako je navyšetrenie únosu, prechmaty v privatizácii a celý rad iných, ktoré sa napríklad spomínajú i teraz v kauze Gorila. „Veril som, že konečne už tento parlament nájde odvahu a prejaví silnú vôľu napraviť to, čo sa napraviť dá. Verím, že príde obdobie, že sa i v parlamente nájde dosť ľudí so zmyslom pre spravodlivosť, nielen deklarovať, ale i podoprieť skutkami,“ dodal. Podľa neho musí byť každému jasné, že Mečiarove amnestie amnestovali samotného Vladimíra Mečiara. Ak by pokračovalo vyšetrovanie a potom súdne pojednávanie, určite by podľa Kováča potvrdili únos, že ho zorganizovala SIS-ka a zodpovednosť nesie aj vtedajší predseda vlády Mečiar.

Ospravedlnenie odvolanej vlády Ivety Radičovej synovi exprezidenta je podľa HZDS nezmysel, ktorý považuje za konanie pripomínajúce totalitný režim. „Doteraz sa nik z aktérov kauzy podvodu na firme Technopol vo výške presahujúcej dva milióny dolárov neospravedlnil za to, že táto škoda vznikla a trestný čin nemohol byť pre amnestie vyšetrený,“ uviedol Stanislav Háber z HZDS v stanovisku médiám. Odvolaná vláda podľa strany zasahuje do volebnej kampane a snaží sa o odpútanie pozornosti od vyšetrovania podozrení v kauze Gorila.

„Nezmyselnosť ospravedlnenia dokresľuje fakt, že sa v ňom spomína okrem syna exprezidenta aj osoba, ktorej smrť je neopodstatnene časťou politickej scény spájaná s činnosťou štátnych orgánov,“ dodal Háber s tým, že nič také sa pri jej vyšetrovaní za čias vlád terajšej vládnej koalície nepreukázalo a vyšetrovaniu vôbec nebránili amnestie.

7 debata chyba