Uhliarik narýchlo obnovuje tender

Ministerstvo zdravotníctva sa mesiac pred voľbami snaží bez nového tendra prerozdeliť licencie na prevádzku šiestich staníc záchrannej služby. Od roku 2009 fungujú pod viacerými prevádzkovateľmi, ktorí stanice vyhrali vo výberovom konaní. Ich prevádzkovatelia považujú dnešný postup ministerstva za protizákonný, pretože rezort namiesto toho, aby vyhlásil nové výberové konanie, iba obnovil to staré tak, že oslovil pôvodných uchádzačov v tendri. Tým podľa niektorých prevádzkovateľov záchraniek môže znemožniť získať licencie novým uchádzačom.

10.02.2012 15:18
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (27)

Ministerstvo argumentuje, že novú súťaž nemôže vypísať, pretože „povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby sa vydávajú na štyri roky, a preto až po uplynutí tejto doby vyhlási nové výberové konanie“.

Starú súťaž sa rezort rozhodol otvoriť na základe žiadosti Záchrannej zdravotnej služby, a.s, ktorá tvrdí, že do spisov úspešných uchádzačov v tendri z roku 2009 boli niektoré dokumenty vložené až po stanovenom termíne. Na otázku, či existuje konkrétny dôkaz o tom, že spisy boli dopĺňané dodatočne, nám zdravotnícky rezort neodpovedal. „Ministerstvo zdravotníctva nebude odpovedať na špekulatívne otázky a ani poskytovať informácie o prebiehajúcom správnom konaní,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová.

Štyri stanice v roku 2009 vysúťažila štátna Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava. Boris Moťovský, ktorý bol v tom čase jej riaditeľom, tvrdí, že všetky doklady doložili načas. Dôvody na otvorenie tendra sú podľa neho „vykonštruované a absolútne sa nezakladajú na pravde“. „Záchranná dopravná a zdravotnícka služba doložila všetky doklady načas a tak, ako jej to ukladal zákon. Komisia bola povinná skúmať ich a žiadne pochybenia nezistila. V opačnom prípade by sme boli vylúčení,“ tvrdí Moťovský.

Medzi pôvodnými uchádzačmi v tendri bola aj akciovka Falck, a.s., tá sa nového výberu zúčastniť nechce. Jej riaditeľ Ivo Krpelan si myslí, že ministerstvo umelo vykonštruovalo dôvod, aby mohlo otvoriť konanie a prerozdeliť stanice podľa zámeru ministerstva. „Takýto postup rezortu narúša právnu istotu prevádzkovateľov staníc záchrannej služby. Rešpektujeme výsledky tendra z roku 2009,“ povedal Krpelan. Falck neprevádzkuje ani jednu zo šiestich staníc, na ktoré sa vzťahuje nové prerozdeľovanie licencií.

Bojkotovať otváranie starého tendra sa rozhodla aj nitrianska DZS Optimus, ktorá sa v roku 2009 uchádzala o stanicu v Topoľčanoch. „Na výzvu ministerstva zdravotníctva nebudeme reagovať, pretože celú obnovu konania považujeme za nezákonnú a vopred pripravenú pre konkrétneho uchádzača. Naša spoločnosť sa nebude zúčastňovať na akomkoľvek nezákonnom procese,“ povedal riaditeľ spoločnosti Mikuláš Dunda. Proti postupu ministerstva zdravotníctva namietajú aj ďalší účastníci tendra z roku 2009.

Súčasné vedenie bratislavskej záchranky a rovnako aj Falck, a.s., či Life Star Emergency, s.r.o., podali proti obnove konania odvolania. Tie však ministerstvo zdravotníctva neakceptovalo. Falck sa preto rozhodol podať sťažnosť na Generálnu prokuratúru pre porušenie zákona.

Nad postupom ministerstva, ktoré narýchlo obnovuje konanie, visia otázniky. Žiadosť o obnovu konania totiž podala Záchranná zdravotná služba, ktorej jediným akcionárom je Rýchla zdravotná služba Michala Bahelku. Ten v minulom tendri prišiel o licencie na prevádzkovanie spomínaných šiestich staníc. Záchrannú zdravotnú službu navyše v žiadosti o obnovu konania zastupuje Beáta Macejková, ktorá je jednou z konateliek druhej Bahelkovej firmy RZP – Asistenčné služby. Tá, ako nedávno informoval denník Pravda, koncom minulého roka získala v programe ministerstva zdravotníctva spolufinancovaného z fondov Európskej únie 1,5-miliónový nenávratný finančný príspevok na vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov.

Bahelka na margo obnovy konania povedal len toľko, že má v rukách právoplatné rozhodnutie súdu, že prišiel o stanice v nezákonnej súťaži.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba