Všetky sestry vyššie platy nedostanú

Župy riešia dilemu, či majú od apríla zvýšiť plat zdravotným sestrám, ktoré pracujú v domovoch sociálnych služieb. Samosprávne kraje a sestry si vykladajú nedávno prijatý zákon o minimálnych platoch sestier každý po svojom.

12.02.2012 15:00
zdravotná sestra, opatrovateľka, domov... Foto:
Niektorým zdravotným sestrám riaditelia domovov sociálnych služieb oznámili, že na platy nemajú, a preto ich preradia na pozíciu ošetrovateľky.
debata (2)

Vyštudované zdravotné sestry žiadajú vyššie platy bez ohľadu na druh zamestnávateľa. No napríklad trenčianska samospráva tvrdí, že aprílové zvýšenie sa ich netýka, lebo ich domovy neposkytujú, iba zabezpečujú zdravotnú starostlivosť.

Ministerstvo zdravotníctva dáva za pravdu Trenčianskemu kraju. Podľa ministerstva by sa platy mali zvyšovať v tých sociálnych zariadeniach, kde pracujú zdravotné sestry ošetrovateľky. „Zamestnanci, ktorí vykonávajú v týchto zariadeniach v rozsahu a za podmienok dohodnutých v pracovnej zmluve príslušné zdravotné výkony, majú nárok na mzdu podľa novoprijatého zákona,“ doplnila hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Niektorým zdravotným sestrám riaditelia domovov oznámili, že na platy nemajú, a preto ich preradia na pozíciu opatrovateľky. „Hneď po tom, čo Národná rada schválila zvýšenie platov sestier, v Trenčianskom samosprávnom kraji v domovoch sociálnych služieb oznámili všetkým sestrám, že im zmenia s účinnosťou od 1. apríla pracovnú pozíciu na opatrovateľka. Každý z nás sa už stretol s nepoctivými podnikateľmi, ale aby zamestnancov chcel okrádať orgán verejnej správy napojený na štátny rozpočet, a teda na dane nás všetkých, to už je vrchol,“ rozhorčila sa nemenovaná zdravotná sestra pracujúca v domove sociálnych služieb v Trenčianskom kra­ji.

Hovorkyňa trenčianskej samosprávy Vlasta Henčelová na otázku, či sa skutočne niečo podobné chystá v ich sociálnych zariadeniach, odpovedala, že to nemôžu vylúčiť. „Došlo by k nemu len z dôvodu racionalizačných opatrení, zníženia ekonomicky oprávnených nákladov,“ dodala Henčelová.

Zmenu zaradenia sestier nevylúčil ani Košický samosprávny kraj. Ako však uviedla jeho hovorkyňa Zuzana Bobríková, na organizačných zmenách v domovoch pracujú dlhodobo a nemajú tak dôvod robiť to „len kvôli zákonu o minimálnych mzdových nárokoch sestier“. „Odbor sociálnych vecí a zdravotníctva robí analýzu aktuálneho stavu, ktorá ukáže, či sú zdravotné sestry zaradené na správnych pozíciách. Výstupom by mal byť aj optimálny normatív potreby zdravotných sestier v zariadeniach podľa druhu služby a počtu klientov,“ doplnila Bobríková.

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márie Lévyovej je preraďovanie sestier na pozíciu opatrovateľky ich degradáciou. „Je to obmedzenie výkonu povolania. Nehovoriac o tom, že zdravotná sestra má plat v porovnaní s inými zdravotníckymi zariadeniami už teraz nízky. Namiesto zhruba 400 eur by ako opatrovateľka mala 300 eur, čo je absolútny výsmech pri tej náročnej práci, ktorú vykonáva,“ povedala.

Samosprávy, ktoré počítajú s tým, že platy sestrám zvýšia, zatiaľ nevedia, kde na to získajú peniaze. „Momentálne robíme prepočty, aby sme vedeli, ako presne zaťaží táto zmena rozpočet Bratislavského samosprávneho kraja, nakoľko so zmenou zákona sa súčasne neriešila otázka, z akých finančných zdrojov má byť zvýšenie miezd zdravotných sestier hradené. Kraje nedostali z ministerstiev práce alebo financií dotáciu ani žiadnu inú formu kompenzácie,“ povedala hovorkyňa Bratislavského kraja Iveta Tyšlerová.

O zvyšovaní platov stále rokujú aj na pôde Trnavského samosprávneho kraja. Žilinská samospráva si zase robí analýzu rozsahu samostatne vykonávaných ošetrovateľských úkonov. „Tá ukáže, koľkých sestier sa bude zvyšovanie platov týkať a koľko finančných prostriedkov bude na to potrebných,“ povedala hovorkyňa Žilinského kraja Radka Kuvaliaková.

2 debata chyba