Akademická knižnica lákala sexistickým videom

Sexistickým videom propagovala svoje služby na internete Akademická knižnica Univerzity Komenského. Na jej oficiálnej facebookovej stránke sa objavilo video, v ktorom do knižnice prichádza mladík a zbadá ženu v minisukni. Kým žena hľadá knihy v regáloch, mladík si ju chlipne obzerá a napokon si ju odfotí mobilom. Celú situáciu komentuje slovami: "Tak toto je knižnica, kde nájdem to, čo chcem."

14.02.2012 14:38
video, knižnica Foto:
Na videu pozoruje mladý muž ženu v minisukni.
debata (7)

Video pobúrilo feministky a po tom, čo sa na internete rozprúdila kritická diskusia o jeho obsahu, knižnica ho zo svojej facebookovej stránky stiahla.

„Ďakujeme za názory. Musíme priznať, že sme spravili chybu, keď sme neupozornili, že toto video je súčasťou diplomovej práce jedného študenta na tému Virálny marketing v knižnici. Video bolo schválené školiteľom a Akademická knižnica UK chcela pomôcť študentovi. Aj keď zdieľame Vaše názory,“ znelo oficiálne stanovisko knižnice.

Riaditeľka knižnice Daniela Gondová, ktorá video študenta knižničnej vedy pripomienkovala, reagovala rovnako. Na otázku, či by chcela, aby sa toto video stalo oficiálnou reklamou knižnice, odpovedala: „To určite nie.“

Hoci sa riaditeľka po kritických ohlasoch od videa dištancuje, podľa právničky zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť Janky Debrecéniovej je knižnica za video zodpovedná, ak sa objavilo na jej oficiálnej stránke. „Bez ohľadu na to, či si ho oficiálne obstarávala, alebo ide o nejaký pokus či študentskú prácu niektorého študenta,“ myslí si Debrecéniová.

„Navyše na konci videa bolo logo Univerzitnej knižnice a odkaz na jej oficiálnu stránku. Ak niekto zneužil meno knižnice, tak mala iniciovať tomu zodpovedajúce právne kroky. Ak sa tak nestalo, je to tiež dôkaz o tom, že sa s tým mohla stotožňovať, alebo že jej to minimálne neprekážalo,“ domnieva sa právnička.

Jana Cviková z feministického združenia Aspekt tiež hodnotí video kriticky, no nie je taká prísna a problém by neriešila právnou cestou, ale diskusiou.

„To, ako video vzniklo, je skôr vec kultúrneho nedorozumenia a neporozumenia. Dominujúca kultúra je tu stále sexistická,“ hovorí Cviková. „Pokiaľ video stiahli sami, nemyslím si, že to treba riešiť právnymi prostriedkami. Diskusia je veľmi dôležitá práve preto, aby sa ukázalo, že nie je podstatné to, nakoľko je človek v reklame obnažený, to nie je sexizmus. Sexizmus je znevažovanie žien alebo mužov na základe ich príslušnosti k pohlaviu. A to sa v tom videu odohráva,“ pripomína Cviková. Žena je tu podľa nej v úlohe objektu a muž je úlohe subjektu, ale je takisto znevažovaný. „Myslím si, že došlo k znevažovaniu oboch pohlaví, teda k sexizmu k obom pohlaviam,“ vraví Cviková.

Video bolo zrejme myslené ako vtip, a tak ho aj mnohí vnímajú, no feministkám sa takéto vtipy nepáčia. „Ak video niekto vôbec považuje za fór, môže si ho pustiť maximálne v súkromí svojej obývačky,“ myslí si Debrecéniová. „Ale na takéto fóra fóry tohto druhu rozhodne nepatria,“ uviedla na adresu univerzity.

„Väčšina z nás vyštudovala na niektorej katedre Univerzity Komenského. Sme žurnalistky, filozofky, pedagogičky, historičky, jazykovedkyne…,“ napísala vo svojom príspevku na feministky.sk Lenka Krištofová. Keď vraj upútavku na „ich“ knižnicu uvidela na youtube, nemohla uveriť, že ju niekto „normálne – oficiálne – v akademických priestoroch, s povolením príslušných osôb“ nakrútil.

„Nehnevám sa na našu alma mater, asi preto, že sa z nej stal "alma fater“ – veľká symbolická figúra patriarchu, ktorá akosi nechápe, že sexuálne obťažovanie je neprípustné a dvojnásobne neprípustné je vo verejnej inštitúcii," napísala na internete Krištofová. „Tu už nejde o sentimenty, ale o to, čím sa každá univerzita nevyhnutne musí riadiť: rodová rovnosť a férovosť, bezpečné priestory pre všetky z nás a rázne NIE sexizmu a obťažovaniu.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba