Na Dvojke sa stretnú organizátori protestov s politikmi a analytikmi

Nedeľňajší protest proti Gorile síce organizátori odvolali, ale svoje požiadavky môžu v stredu opätovne predniesť v televízii. Verejnoprávna RTVS pripravila na Dvojke okrúhly stôl, pri ktorom sa stretnú dvaja analytici, dvaja organizátori protestov a štyria politici.

15.02.2012 12:23
Gorila 2, protest v Bratislave Foto:
Protesty Gorila proti korupcii sa odkladajú.
debata (22)

Napriek tomu, že politici pred voľbami už nič nevyriešia a diskusiu môžu využiť na predvolebný míting, podľa analytikov to aj tak možno považovať za úspech. Prvý raz sa bude totiž verejne hovoriť o nastolených požiadavkách. Do diskusie sa prostredníctvom e-mailov budú môcť zapojiť aj diváci.

Hosťami relácie bude ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ), predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Radoslav Procházka (KDH), poslanec Martin Poliačik (SaS) a podpredseda Smeru a exminister vnútra Robert Kaliňák. Diskutovať bude aj komentátor týždenníka Trend Marián Leško a politológ Andrej Findor z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK. „Za nás prídem ja a Ľuba Lehotská,“ doplnil zoznam hostí Peter Pčolinský z organizačného tímu protestujúcich.

„Tieto tri zoskupenia diskutujúcich už samy osebe zabezpečujú vyvážené spektrum názorov,“ tvrdí hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Televízna diskusia prichádza v čase, keď protestujúcim akoby dochádzal dych. Na demonštrácie už chodí oveľa menej ľudí, plánovanú akciu pred sídlom Penty v bratislavskej Petržalke organizátori zrušili. Zdôvodnili to tým, že na masový protest by tam nebolo dosť miesta a zvážili aj bezpečnostné riziká. Pčolinský odmieta, že by sa protest vyčerpal. „Nemá zmysel každý týždeň stáť na ulici a dokola hovoriť to isté. Treba sa posunúť ďalej, napríklad takýmito diskusiami,“ vysvetlil. Zdôraznil, že deň pred voľbami bude ešte „celoslovenský protest proti gorilám“ a ak politici po voľbách nebudú ústretoví, budú demonštrácie pokračovať.

„Predstava, že sa bude pokračovať v uliciach a ulica to vyrieši, je nereálna. Treba to riešiť v politickej rovine,“ dal protestujúcim za pravdu sociológ Pavel Haulík. Podľa neho je diskusia v televízii užitočná – bez ohľadu na to, že je pred voľbami a politici môžu rozdávať prázdne sľuby. Pripomenul, že témy, ktoré na ulici nastolili protestujúci proti Gorile, sú dlhodobými problémami politickej scény. Preto o nich treba hovoriť.

Protestujúci predostreli celý rad politických požiadaviek, no pár dní pred voľbami sa už nimi nemá kto zaoberať. Vláda pomaly končí, poslanci parlamentu sa už rozlúčili. Stretnutie v televízii sa tak môže zvrhnúť na volebnú kampaň, kde sa politici môžu predbiehať v predkladaní sľubov. Organizátori tvrdia, že navzdory tomu je televízna diskusia dôležitá.

Podľa politológa Pavla Marchevského je dobré, že sa o návrhoch protestujúcich začalo diskutovať. „Politici sú ako peoplemetre. Samozrejme, uvedomujú si, že si na tom môžu prihriať polievočku. Môže sa to skončiť tak, že politici teraz budú počúvať a súhlasiť a po voľbách povedia, že sa zmeny nedajú uskutočniť. Aj tak to však nie je márne. Témy, ktoré sa teraz načrtnú, sa po voľbách môžu znova otvoriť,“ zhodnotil politológ.

**Požiadavky protestujúcich proti kauze Gorila
**
* vyšetriť kauzu Gorila a potrestať vinníkov

* odstúpenie politikov spomínaných v spise Gorila

* odstrániť z kandidátok podozrivé osoby z Gorily, ak bude treba, presunúť predčasné voľby na september

* zmeniť financovanie politických strán, obmedziť dary pre strany od podnikateľov a zrušiť volebnú kauciu

* reformovať volebný systém

* zmeniť kvórum pre platnosť referenda a zabezpečiť, aby podľa jeho výsledkov hlasovali poslanci NR SR

* znížiť počet podpisov potrebných na vyhlásenie referenda na 50-tisíc

* okamžité vymenovanie Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora

* zníženie trestnoprávnej imunity poslancov

* odstúpenie Štefana Harabina z funkcie šéfa Najvyššieho súdu

22 debata chyba