Fajčenie v obchodných domoch nemá kto zakázať

Všetky pokusy obmedziť fajčenie v nákupných centrách vyšli doteraz naprázdno. Novela zákona stále nie je a ľudí tak naďalej obťažuje dym šíriaci sa z kaviarní.

17.02.2012 14:00
fajčenie, cigareta, cigarety, dym, nikotín,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Človek si ide niečo nakúpiť a domov príde napáchnutý ako z krčmy,“ sťažuje sa Martin Pavlic. Fajčenie ročne na svete zabije zhruba tri milióny ľudí. Paradoxne pritom platí, že pasívne vdychovanie cigaretového dymu je oveľa škodlivejšie ako aktívne.

Na fajčenie v obchodných domoch sú citliví najmä rodičia či starí rodičia, ktorí ich navštevujú aj s malými deťmi. „Boli sme s vnučkou v obchodnom centre a celý čas nás prenasledoval cigaretový dym, dokonca ešte aj na toaletách. Dlho sme sa tam preto nezdržali, lebo som nechcela, aby vnučka bola v takom prostredí, ale aj tak, keď sme odchádzali, boli sme celé napáchnuté,“ posťažovala sa Pravde Nataša Repková z Bratislavy. Tá svoje pripomienky, ako jedna z mála, adresovala aj manažérovi navštíveného bratislavského obchodného centra. „Ten mi povedal, že je to všetko podľa predpisov a nerozumie mojej sťažnosti, pretože sa doteraz nikto iný nesťažoval,“ hovorí Repková.

Oficiálne sťažnosti od návštevníkov neregistrujú ani v obchodnom dome Max v Poprade Ako povedal riaditeľ centra, o možnosti zakázať fajčenie vnútri areálu doteraz neuvažovali. „V tejto problematike rešpektujeme zákony, a teda povoľujeme len to, čo zákon umožňuje. Nechceme našich zákazníkov fajčiarov znevýhodňovať oproti iným centrám, kde je fajčenie povolené. Dbáme však na to, aby každá kaviareň alebo reštaurácia mala samozrejme aj izolovanú nefajčiarsku časť,“ povedal riaditeľ popradského obchodného domu Igor Treskoň.

Ako dodal, všetky ich štyri kombinované kaviarne majú stavebne oddelenú časť pre fajčiarov a samostatnú vzduchotechniku pre odvod dymu a žiadna sa nenachádza priamo v pasáži.

Ministerstvo zdravotníctva plánovalo obmedziť fajčenie v nákupných centrách od januára novelou zákona o ochrane nefajčiarov. Tá sa však doteraz nedostala ani do vlády, dôvodom je nesúhlas ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba