Ambulantní lekári chystajú protesty

Trpezlivosť s pomermi v zdravotníctve už stratili aj ambulantní lekári. Vyše tritisíc z nich ohlásilo rušenie zmlúv so zdravotnými poisťovňami. K všeobecným lekárom sa pridali aj gynekológovia či psychológovia. Pacienti sa nateraz síce nemusia obávať žiadnych obmedzení, situácia sa však môže zmeniť v apríli. Ak sa totiž s poisťovňami nedohodnú, začnú protestovať.

20.02.2012 20:00 , aktualizované: 21.02.2012 08:09
zdravotnícke pomôcky, nemocnica, ordinácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

„Rozhodli sme sa, že tentoraz budeme oveľa tvrdší,“ hovorí prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pászor. Ako dodal, platby ambulanciám sa výraznejšie neupravili od roku 2007 a od apríla sa ich už beztak nedobrá situácia ešte zhorší, keďže sa budú musieť zvýšiť platy sestier.

Ako prvá dostala oznámenie o vypovedaní zmlúv, pôvodne platných do marca, súkromná poisťovňa Dôvera. V prípade neúspešných rokovaní však chcú lekári rušiť zmluvy aj s Union zdravotnou poisťovňou a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktoré sú uzavreté do konca júna. Nové zmluvy s vyššími cenami budú lekári od všetkých troch poisťovní žiadať k 1. aprílu. Do tohto dátumu sa podľa Pásztora pacienti nemusia ničoho obávať. „Zatiaľ budeme poskytovať zdravotnú starostlivosť v štandardných podmienkach. Máme zhruba mesiac, aby sme sa dohodli,“ povedal.

Ak sa tak nestane, dotkne sa to aj pacientov. „Nechceme ísť proti pacientovi, ale situáciu považujeme za naozaj kritickú. 2. apríla bude preto možno v ambulanciách deň bez lekárov, a to bude len jemný začiatok. Potom pristúpime k takým krokom, ktoré pocíti aj pacient,“ povedal Pásztor, bližšie však plánované postupy zatiaľ nechcel konkretizovať.

Podľa hovorkyne súkromnej poisťovne Dôvera Zuzany Horníkovej je postup lekárov zbytočný. „Zmluvy medzi zdravotnou poisťovňou Dôvera a ambulantnými lekármi sa končia k 31. marcu. Tento fakt je už dlhší čas známy a vedia o ňom aj zástupcovia poskytovateľov. Zmluvy sa teda končia bez ohľadu na to, či poskytovatelia zdravotnej poisťovni niečo doručili alebo nie,“ povedala a s tým, že nový návrh zmlúv zašlú zástupcom lekárov do konca tohto mesiaca. „Pacienti majú zdravotnú starostlivosť zabezpečenú a nie je žiaden dôvod na to, aby ich lekári neošetrili, respektíve aby mali pacienti obavy,“ dodala Horníková.

Vypovedanie zmlúv ohlásilo 2 500 lekárov združených v občianskom združení Zdravita a zhruba 600 doktorov zo Slovenskej lekárskej komory. Zástupcovia oboch organizácií vyzývajú aj ďalších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby sa k nim pripojili. „Vzhľadom na to, že vyjednávacia pozícia Slovenskej lekárskej komory a Zdravity bude lepšia, ak zmluvu skončí čo najviac poskytovateľov, vyzývame k tomuto kroku aj poskytovateľov všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ktorí nás nepoverili zastupovaním pred zdravotnými poisťovňami,“ odôvodňuje výzvu lekárska komora.

Lekári od zdravotných poisťovní žiadajú 20-percentné zvýšenie cien. Uvedomujú si však, že len zdravotné poisťovne samotné im takýto radikálny rast nemôžu garantovať. „Očakávame, že budeme musieť zatlačiť aj na novú vládu a Národnú radu. Nechceme, aby to vyzeralo, že vstupujeme do predvolebnej kampane. Všetky naše prípadné protestné kroky za podstatné zvýšenie príjmov do zdravotníctva budú preto až po 15. marci,“ povedal Pásztor.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba