Cez víkend sa začne pred parlamentom prvý psí pochod

Poukázať na stav legislatívy na Slovensku a na vôľu prijať vôbec prvý Zákon o ochrane zvierat je cieľom Prvého slovenského psieho (zvieracieho) pochodu.

21.02.2012 15:05
pes, útulok, klietka, Sloboda zvierat Foto:
Ilustračné foto
debata

Akcia odštartuje v sobotu 25. februára pred budovou Národnej rady SR.

Organizátori pripomínajú, že Slovensko doteraz nemá samostatný zákon, ktorý by túto agendu upravoval a zviera je pred slovenskými zákonmi považované stále za vec. V novembri mal byť návrh zákona predložený na prerokovanie do NR SR, pre predčasné parlamentné voľby sa to však už nestihlo.

Cieľom pochodu je vytvoriť jednak verejný tlak, aby táto otázka bola aktuálna aj po voľbách, a tiež upozorniť politikov, ktorí majú rozhodnúť o tom, či návrh zákona skončí v koši alebo nie, aby sa témou zákona o ochrane zvierat zaoberali.

Návrh zákona upravuje tiež otázky v súvislosti s chovom zvierat, či už minimálnu vekovú hranicu alebo nespôsobilosť mať zviera, napríklad pre toho, kto bol odsúdený za trestný čin týrania zvieraťa. Nová legislatíva by priniesla aj zásadnú zmenu na strane zodpovednosti obcí voči túlavým zvieratám. Povinnosťou každej obce by bolo mať útulok, ktorého súčasťou by bola aj karanténna stanica, tá by však po novom slúžila už len na oboznámenie sa so zdravotným stavom zvieraťa. „Zákon má potenciál ukončiť smutnú éru bezbrehého usmrcovania zvierat v karanténnych staniciach, za čo Slovensko kritizujú už aj okolité krajiny. Zákon by mal zabrániť aj týraniu zvierat v ‚čiernych chovoch‘, či zabitiu spoločenského zvieraťa za účelom jeho konzumácie,“ uviedla Romi Klimeková z občianskeho združenia (OZ) Pes v núdzi.

Zvolávateľom pochodu je iniciatíva viacerých združení. Pochodu sa zúčastní osem útulkov a združení z celého Slovenska okrem OZ Pes v núdzi, ktoré je oficiálne zvolávateľom, i Útulok Ružomberok, OZ Psia Duša z Košíc, združenie Mačky SOS, Strážni anjeli zo Žiaru nad Hronom, OZ Majme srdce, Záchranný koráb zo Šaštína, útulok Zlaté Moravce (OZ Dogs Care) a Útulok Skalica. Účasť na sociálnej sieti zatiaľ prisľúbilo vyše tisíc ľudí, časť z nich aj z iných miest ako je Bratislava.

debata chyba