Lieky sa vyvážajú, pacientom môžu chýbať

Lieky, ktoré by mali byť na našom trhu, sa vyvážajú do zahraničia. Tvrdia to lekárne aj farmaceutické firmy. Tie v posledných mesiacoch oslovujú spoločnosti, ktoré skupujú naše lieky a so ziskom ich predávajú v okolitých krajinách. Ak ministerstvo zdravotníctva nezasiahne, môže sa podľa odborníkov stať, že o pár mesiacov sa pulty lekární vyprázdnia.

22.02.2012 13:05
liek, lekáreň, tabletky Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Vývoz za hranice podľa Nataše Hudecovej z Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok najlepšie vidieť pri špeciálnych liekoch, ktoré sú určené menšiemu počtu pacientov. "Existuje napríklad u nás jeden liek, ktorý sa dáva pacientom po operáciách, aby u nich nedošlo ku krvným zrazeninám v cievach. Keď si vezmeme, aké množstvo sa ho u nás predáva, museli by sme si ho pichať všetci, " uviedla Hudecová príklad lieku, pri ktorom majú podozrenie, že sa začal vyvážať. Opiera sa pritom o čísla zo štatistík.

Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Tibora Czuľbu sú hlavne väčšie lekárne oslovované spoločnosťami, ktoré skupujú originálne lieky na vážne ochorenia a vyvážajú ich do západnej Európy. „Z tohto dôvodu nastala situácia, že niektoré onkologické lieky, ale aj iné, sú nedostupné pre našich pacientov, nevieme ich objednávať,“ povedal Czuľba.

Ako dodala Danica Bošanská z košickej lekárne Syndipharma, problémy sú nielen s dostupnosťou liekov pre onkologických pacientov, ale aj pre transplantovaných či s poruchami zrážavosti krvi. „Počet týchto nedostatkových liekov narastá a domnievame sa, že je to dôsledkom ich reexportu do zahraničia,“ povedala Bošanská a upozornila, že nie všetkých pacientov pritom možno prestaviť ľahko na iný liek.

Zvýšený záujem spoločností zaoberajúcich sa vývozom liekov potvrdil aj Jaroslav Vasiľ z farmaceutickej spoločnosti Bayer s. r. o. On sám bol v uplynulých mesiacoch oslovený niekoľkými distribútormi z Čiech, ktorí sa chceli dohodnúť na vývoze určitých liečiv. „Odmietol som ich, pretože stanovy asociácie nám niečo také nedovoľujú,“ povedal Vasiľ.

Dopyt po slovenských liekoch podľa výrobcov spôsobilo ich zlacnenie na druhú najnižšiu cenu v rámci Európskej únie, ktoré zaviedol nový zákon o liekoch. Asociácia dodávateľov pritom už pri jeho príprave na ministerstve zdravotníctva upozorňovala na možné dôsledky tohto kroku. Už pri šiestej najlacnejšej cene liekov bol vývoz našich liekov na úrovni asi 15 percent. Podľa odhadov asociácie sa tento objem len v priebehu tohto roka minimálne zdvojnásobí.

Podľa Vasiľa by nebola druhá najnižšia cena liekov takým problémom, ak by existovala kontrola vývozu liečiv. „Keď existuje povinnosť sledovať dovoz liekov na Slovensko, mala by existovať taká istá povinnosť pre reexport liekov z krajiny. Aby sme potom aj my neboli trestaní za to, že liek nie je na trhu dostupný. My s tým pritom nič nemáme spoločné,“ povedal. Podľa zákona platí, že liek ktorý je na trhu nedostupný viac ako 60 dní, bude vyradený zo zoznamu liekov a jeho výrobcovi môže byť uložená pokuta až do výšky 30-tisíc eur.

Odstrániť problémy s vývozom liekov by mohli zmeny v zákone o liekoch. Ministerstvo jeho novelu síce pripravilo, no tá pravidlá na vývoz liekov nezavádza. Hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová upozorňuje, že to ani nemôžu. „Máme za to, že by išlo o porušenie Zmluvy o fungovaní Európskej únie, v ktorej je okrem iného aj problematika voľného pohybu tovaru. Farmaceutické spoločnosti samy regulujú reexport liekov,“ uviedla dôvody Zollerová. Dodala, že správy o nedostupnosti liekov považuje rezort za zavádzanie pacientov. „Informácie o vysokom reexporte liekov zo Slovenska považujeme za nepodložené a neopodstatnené,“ povedala Zollerová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba