Radičovej kniha môže byť úspešnejšia ako bola Dzurindova, tvrdí Baránek

Necelé dva roky vo funkcii premiérky dali Ivete Radičovej zrejme toľko skúseností, že sa chce s nimi podeliť s celým Slovenskom. Verejnosti sa plánuje najnovšie predstaviť ako autorka knihy. Napíše ju spolu s novinárkou Ľubou Lesnou, ktorá teraz pôsobí na Úrade vlády ako analytička. Ich spoločné dielo by malo uzrieť svetlo sveta do júna a verejnosť by sa z neho mala dozvedieť aj informácie o kauze Gorila či o páde vlády.

22.02.2012 14:34
debata (1)

Koloman Kertész Bagala, ktorý vo svojom vydavateľstve L.C.A. vydal pred rokmi aj knihu Mikuláša Dzurindu Kde je vôľa, tam je cesta, tvrdí, že by sa ako vydavateľ do takého projektu pustil. Vydať knihu bývalej premiérke je podľa neho zaujímavé aj v prípade, že by nemal prísť komerčný úspech. „Poznáme sa osobne roky a viem, ako dokáže byť presná, rád by som si jej knihu prečítal,“ povedal pre Pravdu Bagala.

Iný názor má spisovateľ Peter Pišťanek. Hoci sa v minulosti vyjadroval aj k aktuálnemu spoločenskému dianiu, dnes ho politici ani ich knihy nezaujímajú. „Priznám sa, že politika a politici a ich gangsterské darebáctva sa ma síce dotýkajú rovnako bolestne, ako väčšiny populácie v našej krajine, no oni sami ma zaujímajú asi tak málo, ako citový život morskej huby. Takže ich knihy majú pre mňa rovnaký zmysel ako oni sami a ich zbytočná existencia,“ tvrdí nekompromisný spisovateľ.

Analytik agentúry Polis Ján Baránek si však myslí, že kniha môže byť zaujímavá vtedy, ak Radičová bude písať otvorene aj o pozadí v SDKÚ. „Je verejné tajomstvo, že je s nimi v konflikte. A do toho prišla Gorila, tá je z čias druhej Dzurindovej vlády, takže ide o jej podanie, o uhol pohľadu,“ myslí si Baránek. Takéto knihy podľa neho píšu aj politici v zahraničí. „Viac-menej sa to od nich čaká,“ dodal Baránek.

Podľa Baránka by Radičovej kniha mohla byť úspešnejšia ako bola Dzurindova. V kníhkupectvách sa vraj predalo asi tritisíc kusov Dzurindovej knihy, Bagala však odhaduje, že pri knihe premiérky by to mohlo byť menej – okolo 2 000 výtlačkov.

Novinárovi Tomovi Nicholsonovi súd na žiadosť spoločnosti Penta knihu o Gorile vydať zakázal. Podľa hovorcu Penty Martina Danka sa však Penta v Radičovej prípade so žiadosťou ochrániť svoju dobrú povesť na súd neobráti, aj keď sa má v knihe spomínať Gorila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba