Nemocnice pridali poplatky a zdvihli ceny

Pobyt v nemocnici pre pacientov zdražel. Najviac zaplatia za nemocničné služby rodičky, v niektorých prípadoch to môže byť aj niekoľko sto eur. Poplatky v uplynulých mesiac zvyšovali viaceré nemocnice, prípadne zavádzali nové. Napríklad v Univerzitnej nemocnici Bratislava sa podľa nového cenníka platného od februára zvýšil nielen poplatok za výber pôrodníka, ale aj prítomnosť otca pri pôrode.

23.02.2012 14:39
lôžko, nemocnica, pacient Foto:
Poplatky v posledných mesiacoch zvýšili niektoré nemocnice.
debata (34)

V prvom prípade si rodička zaplatí 300 eur, v druhom 30 eur. Ak si navyše požiada aj o epidurálnu analgéziu, doplatí ďalších 152 eur. O nič menej ju nevyjde ani pobyt v nadštandardnej jednolôžkovej izbe. Týždenný pobyt v nej nemocnica ocenila na 240 eur.

K preceneniu služieb došlo podľa hovorkyne nemocnice Danice Lehockej „na základe prieskumu trhu iných poskytovateľov“.
Všetky cenníky platených služieb prehodnocovali aj v druhej najväčšej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. „Niektoré sa zvýšili, iné ostali nezmenené. Pri kalkulácii sme brali do úvahy rast našich vstupných nákladov, teda cien liekov, špeciálneho zdravotného materiálu, energií, miezd a ostatných služieb, ale aj konkurencieschop­nosť ceny,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová.

V košickej univerzitnej nemocnici sa zvýšila napríklad cena za epidurálnu analgéziu pri pôrode či za laparoskopickú sterilizáciu. Pribudlo tu aj niekoľko nových platených služieb, napríklad skupinové cvičenia v bazéne pre deti v sprievode rodičov, alebo preskúmanie zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od alkoholu či drog.

V prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana zase začali po novom spoplatňovať CT vyšetrenie očí. Pacient si zaň zaplatí 6 eur, v prípade prednostného vyšetrenia 10 eur. „CT očí nie je zaradené v katalógu výkonov, ktorý je schválený ministerstvom zdravotníctva. Po tomto výkone je navyše zo strany pacientov dopyt,“ uviedla dôvody zavedenia nového poplatku pre pacientov hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková.

Cenník trenčianskej nemocnice platný od tohto roka zahŕňa napríklad aj poplatky za vyšetrenie, poučenie a vytvorenie jedálneho lístka pre diabetikov. V prípade, že si sami o takéto služby požiadajú, zaplatia dokopy 15 eur. Otázkou je, či sa tu každá návšteva diabetológa vníma ako na „vlastnú žiadosť“, keďže takzvané odporúčacie lístky k špecialistom boli zrušené už v apríli minulého roku.

Podľa viceprezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Petra Ottingera je zvyšovanie poplatkov či zavádzanie nových zúfalým krokom nemocníc. „Toto je jediná cesta, ako si môžu nemocnice pomôcť. Poplatky musia byť, pretože zdravotné poisťovne, v ktorých sú pacienti poistení, stále menej adekvátne uhrádzajú zdravotnú starostlivosť,“ povedal.

Pacienti si už v súčasnosti musia nosiť so sebou do nemocnice nielen domácu obuv, župan či pyžamo, ale aj toaletný papier, hygienické potreby, uterák a chronickí pacienti aj lieky, ktoré užívajú. V niektorých zariadeniach dokonca platia aj za použitie elektrickej energie. Platenie ďalších poplatkov ich tak niekedy odrádza od návštevy zdravotníckych zariadení.

Operáciu v skalickej nemocnici kvôli poplatkom odmietol napríklad 52-ročný učiteľ z Borského Mikuláša. „Povedali mi, že by som musel platiť za každý deň strávený v nemocnici 8 eur a že to nie je za nadštandardnú izbu, pretože tam by som platil viac. Navyše si chceli ešte účtovať poplatky za stravu. O výbere operatéra ani nehovorím,“ posťažoval sa Pravde nemenovaný pacient.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba