Sulík potápa SaS

Lídra SaS Richarda Sulíka dobiehajú neštandardné kontakty, ktoré ako predseda parlamentu udržiaval s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom.

29.02.2012 13:00
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík
debata (114)

Ten v utorok vyše dve hodiny rozprával o pozadí SaS a vyťahoval jednu kompromitujúcu informáciu za druhou. Sulík a jeho strana vzápätí tvrdili, že nič z toho nie je pravda, a avizovali podanie trestného oznámenia.

Podľa politológa Michala Horského pred pár dňami bolo takmer nemožné, aby niečo prekrylo kauzu Gorila. „Po niekoľkých neobratných vystúpeniach pána Sulíka a predstaviteľov SaS, ako keby Gorila odchádzala do úzadia a zo začiatku z takmer nevinného stretávania pána Kočnera s pánom Sulíkom sa stáva v posledných dňoch šláger kampane,“ hovorí. Dodáva, že Sulík nevie dostatočne jednoducho a jasne vysvetliť, aké mal motívy stýkať sa Kočnerom, a tiež, že SaS rovnako ako pred pár dňami SDKÚ úplne stráca dôveryhodnosť.

Kým kauza Gorila hovorí podľa Horského o prerastaní finančnej oligarchie do politiky a je to prierezový problém korupcie celého politického spektra, tak kauza Sasanka a škandál odpočúvania Vojenským obranným spravodajstvom dokladá politickú neobratnosť SaS. Poukázal na to, že líder strany, v ktorej nefungujú základné mechanizmy, si chodil preverovať možných kandidátov na poslancov v minulých voľbách u podnikateľa Kočnera. „To je bieda nielen SaS, ale je to symptomatická črta strán na jedno použitie, ktoré vždy na začiatku majú len toľko členov, koľko ich je možné postaviť na volebnú kandidátku,“ zhodnotil politológ.

SaS na Kočnera zareagovala vyhlásením, že ju očierňoval bez dôkazov a na základe vlastných pocitov. „SaS je stranou čestných ľudí, je na ňu vyliatych najviac kýbľov špiny,“ bránil sa Sulík. Na otázky súvisiace s Kočnerom nechcel odpovedať. Odporúčal médiám, aby sa viac venovali krachu Grécka.

Kočner, naopak, z klamstva obvinil Sulíka, na jeho predchádzajúce vystúpenia reagoval slovami: „Urobil zo mňa mafiána, zločinca a je zaujímavé, že mu to predtým nevadilo.“

Kočner, ktorého meno je v takzvaných mafiánskych zoznamoch, naznačil, že mal pred voľbami 2010 vplyv na zloženie kandidátky SaS. Sulík ho totiž poprosil, či by cez vlastné zdroje nepreveril niektorých kandidátov, či sú čistí a či sa v budúcnosti na nich niečo nevytiahne. Kočner sa pochválil, že na základe jeho informácií sa niektorí ľudia na kandidátku ani nedostali. Sulík len priznal, že sa pýtal na Jozefa Kollára, niekdajšieho šéfa Ľudovej banky, ale Kočner ho označil za čistého.

SaS spolu s ďalšími ľuďmi popierajú všetky diskreditujúce informácie, s ktorými prišiel Kočner. Podľa neho mala SaS napríklad dostať od bývalého spoločníka Penty Jozefa Špirka 5 miliónov korún v igelitke s logom Tesca. Hovorca Penty Martin Danko dar pre SaS odmietol a Jozef Špirko to tiež vylúčil. „Sú to predvolebné nezmysly,“ reagoval pre Pravdu.

Sulík odmietol aj to, že sponzorom strany je podnikateľ Ján Sabol. Nepoprel však, že s ním bol na medializovanom výlete súkromným lietadlom v Salzburgu. Povedal len, že sa so Sabolom pozná a má s ním aj súkromný vzťah. Priznal tiež, že so Špirkom a Sabolom bol v kontakte, keď mu Republiková únia zamestnávateľov poskytla sumu do 1 milióna korún na vydanie jeho knihy.

Mimo v utorok nezostala ani SDKÚ. O tej Kočner tvrdil, že jej na organizáciu snemu požičal 80– až 90-tisíc eur. SDKÚ to totiž poprela, rovnako ako tvrdenie, že poslanec Stanislav Janiš dostal príkaz od Mikuláša Dzurindu, aby navrhol Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora.

Hovorca ministra vnútra Gábor Grendel na otázku, či sa polícia bude zaoberať Kočnerovými vyjadreniami, ktoré naznačujú trestnú činnosť, odporučil adresovať Prezídiu Policajného zboru. To sa vyjadrí dnes.

Až najnovšie prieskumy dajú odpoveď na to, či kauza Sasanka zasiahne popularitu SaS. Politológ Pavol Marchevský hovorí, že pre stranu, ktorá sa hýbe tesne nad hranicou zvoliteľnosti, je veľmi nepríjemná. „Tým, že strana nie je vo forme, môže jej ublížiť, ale nemyslím si, že toto je tá posledná rana SaS v jej šanciach dostať sa do parlamentu,“ povedal politológ. Nevylúčil, že do volieb môže ešte táto kauza „vyšumieť“.

Sulík sa zatiaľ z kandidátky odísť nechystá. K tomuto kroku ho včera vyzval šéf poradcov premiérky Ivety Radičovej Marián Balázs, ktorý mu tiež odporučil, aby zvážil zotrvanie v politike. Sulík na to zareagoval, že „nech sa stará o svoje veci“.

Sulík bol v utorok vypovedať na Úrade boja proti korupcii ku kupovaniu poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Odovzdal aj e-mailovú komunikáciu s podnikateľom, ktorá dokazuje, že „pán Kočner disponuje informáciami o tom, kto sú zradcovia v koalícii“. Kočner to však popiera. Naopak, on má teóriu, že Sulík zradcov poznal. Domnieva sa, že Sulík sa s jedným z nich aj rozprával, keď sa diskutovalo o možnosti, či by SaS podporila vládu na čele s Ivanom Miklošom namiesto Ivety Radičovej. Sulík odmietol povedať, kto u neho sondoval možnú výmenu na poste premiéra.

Čo vytiahol Kočner na SaS

Doprivatizácia SPP
Viacerí predstavitelia SaS na čele s bývalým štátnym tajomníkom Martinom Chrenom išli podľa Kočnera do politiky pre veľký biznis súvisiaci s doprivatizáciou Slovenského plynárenského priemyslu. Richard Sulík označil Kočnerove vyjadrenia za nezmysel. „V programovom vyhlásení vlády bolo, že sa nebudú privatizovať žiadne strategické podniky,“ bránil sa.

V jednom zo zverejnených videí hovorí Sulík o tom, že by si vedel predstaviť na poste premiéra namiesto Ivety Radičovej Ivana Mikloša. To bol podľa Kočnera dôvod, prečo by SaS podporila výmenu Radičovej na poste premiérky. „Premiérka Radičová by nikdy nedopustila privatizáciu SPP, ktorú chceli páni z SaS dohodiť svojim kamarátom,“ povedal podnikateľ.

Faktom je, že dva dni pred voľbami sa uskutoční valné zhromaždenie SPP, v ktorom budú akcionári rozhodovať o osude tranzitného plynovodu v hodnote viac ako dve miliardy eur. „Valné zhromaždenie sa uskutoční, ako bolo avizované,“ potvrdil hovorca Fondu národného majetku Miloslav Homola.

Návrh odsúhlasiť na valnom zhromaždení prevod majetku z materskej SPP na dcérsku firmu eustream schválilo nedávno predstavenstvo SPP. Radičovej vláda však prevod minulý týždeň stopla. Odôvodnila to tým, že parlament neschválil energetický liberalizačný balík, ktorý žiada od členských krajín Brusel.

Fond národného majetku sa s Miškovovým ministerstvom o presun plynovodu sporil niekoľko mesiacov. Minister mal podľa viacerých dokumentov presadzovať presun majetku SPP v hodnote 2,5 miliardy eur z SPP do dcérskej spoločnosti eustream bez vedomia a vplyvu vlády a FNM. Rezort hospodárstva toto obvinenie odmietol.

Štát má v plynárenskej spoločnosti 51 percent akcií a tým je vplyv vlády na spoločnosť podstatne väčší ako pri dcérskej firme. Preprava plynu len predvlani vytvorila pri minimálnych reálnych nákladoch tržby až 830 miliónov eur. //(vv, mar)

//Drobove mediálne školeniaSpoločnosť SK-media a poslanec SaS Juraj Droba dostali podľa Kočnera od ministerstva zdravotníctva zaplatené za služby, ktoré sa nikdy nezrealizovali. Súčasné aj bývalé vedenie rezortu sa od týchto tvrdení dištancuje.

„Firma mala zabezpečiť mediálne tréningy pre zamestnancov ministerstva a riaditeľov nemocníc. Tieto veci sa neudiali, faktúry však išli,“ tvrdí Kočner s tým, že počiatočná cena zákazky mala stáť zhruba 66-tisíc eur, nakoniec však bola navýšená na 787-tisíc eur.

SK-media získala zákazku na tvorbu mediálnych kampaní ministerstva zdravotníctva či školenie riaditeľov a hovorcov nemocníc v rokoch 2009 až 2010 za Richarda Rašiho (Smer). Súčasné vedenie rezortu podľa jeho hovorkyne Kataríny Zollerovej zmluvu s SK-media, ktorú „zdedilo,“ nepreverovalo. „Pokiaľ viem, celé výkazníctvo vo vzťahu k SK-medii bolo skontrolované a bolo v poriadku. Podľa mňa je to nepravdivá informácia,“ reagoval bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (Smer).

Obvinenie odmieta aj Droba. „Za seba môžem povedať, že som vykonal minimálne 15 tréningov ako zákazku pre SK-media. Neboli to len školenia s riaditeľmi nemocníc, ale na dennej báze som pracoval aj na monitoringu tlače či formulácií stanovísk,“ reagoval. //(hu)

//

114 debata chyba