Frešo naznačil, že nebude kandidovať na post šéfa SDKÚ

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo naznačil, že na májovom kongrese SDKÚ nebude kandidovať na post predsedu strany proti Lucii Žitňanskej, ktorá už kandidatúru ohlásila.

13.03.2012 18:38
Pavol Frešo Foto:
Predseda bratislavského VÚC Pavol Frešo
debata (20)

„Lucia Žitňanská je správny kandidát na predsedu,“ uviedol Frešo a dodal, že „chcem byť súčasťou tohto tímu, ktorý bude robiť novú, ľudovú a zrozumiteľnú politiku. Priamo medzi ľuďmi v regiónoch.“
Mikuláš Dzurinda v pondelok oznámil, že v máji skončí ako predseda SDKÚ a na kongrese sa nebude uchádzať o tento post. Zároveň informoval, že bude v kandidatúre za šéfa strany podporovať Luciu Žitňanskú. V parlamente bude Dzurinda pôsobiť ako radový poslanec. Už pred rozhodnutím prevzal plnú politickú zodpovednosť, že stredo-pravé strany nedokázali zostaviť vládu a SDKÚ nedokázala prispieť do spoločného vienka tak, ako má prispievať. Podobne ako predseda sa rozhodol aj podpredseda strany Milan Hort, ktorý sa nebude uchádzať o žiadnu vrcholovú funkciu v strane. Svoju funkciu v strane dal k dispozícii aj šéf volebného štábu Kamil Homoľa.

Dzurinda je presvedčený, že štafetový kolík má odovzdať. „Teší ma, že záujem o predsednícky post prejavila Lucia Žitňanská. Mám pocit, viac ako pocit, som presvedčený, že SDKÚ má osobnosť, ktorá sa môže uchádzať o širokú podporu členov a verejnosti. Som presvedčený, že bude dobrou šéfkou strany. Má predpoklady urobiť reštart. Budem silno podporovať kandidatúru Žitňanskej,“ vyhlásil v pondelok Dzurinda. Žitňanskú požiadal, aby už zastupovala stranu aj navonok. Dzurinda chce pôsobiť ako člen zahraničného výboru. K témam vnútornej politiky sa bude vyjadrovať len v krajnej nevyhnutnosti. Lucia Žitňanská potvrdila, že sa bude uchádzať o pozíciu predsedu strany. „SDKÚ stojí za to. Táto strana má potenciál na reštart. Voliči nám odkázali, že chcú zmenu,“ vyhlásila.

20 debata chyba