Ani Kažimír, ani Počiatek. Financie vraj môže dostať Kohútiková

Bývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska a súčasná členka vedenia Všeobecnej úverovej banky (VÚB) Elena Kohútiková by mala viesť rezort financií. Kohútiková uviedla, že ponuku ešte nedostala, preto o nej nebude špekulovať.

14.03.2012 12:16 , aktualizované: 18:25
Elena Kohútiková Foto:
Elena Kohútiková.
debata (206)

Údajná nádejná kandidátka sa v NBS venovala prijímaniu eura. Nitranka Kohútiková vyštudovala Vysokú školu ekonomickú. Do bankového sektora vstúpila v roku 1990, keď prišla pracovať do Štátnej banky československej v Bratislave a po vzniku NBS sa v roku 1993 stala vrchnou riaditeľkou ekonomického úseku banky. Následne ju vláda SR vymenovala za členku Bankovej rady NBS. Od marca 2000 zastávala celé šesťročné funkčné obdobie post viceguvernérky NBS.

Centrálnu banku zastupovala v Európskej komisii vo Výbore pre ekonomickú a finančnú politiku (EFC), bola členkou Výboru pre medzinárodné vzťahy v Európskej centrálnej banke (IRC), alternátom guvernéra NBS v Generálnej rade Európskej centrálnej banky a Svetovej banke, členkou Výboru OECD pre ekonomickú politiku, ako aj členkou poradného grémia pri Výbore európskych regulátorov cenných papierov.

Novým členom vlády sa má stať podpredseda strany Peter Kažimír, ktorého meno sa tiež skloňuje pri poste ministra financií.

Mamojka by si na spravodlivosť trúfol

Údajný kandidát na ministra spravodlivosti Mojmír Mamojka (Smer) oficiálnu ponuku ešte nedostal, no na šéfovanie justície by si trúfol. Mamojka zároveň povedal, že jeho meno sa už v minulosti spomínalo s viacerými funkciami, ako bol napríklad minister pre privatizáciu a napokon sa ním nestal. Preto kým nemá oficiálnu ponuku, berie takéto informácie s rezervou.

Nádejný kandidát na šéfa justície je právnik, ktorý doteraz pôsobil ako poslanec Smeru. Do parlamentu bol zvolený aj v predčasných voľbách 10. marca.

Vyštudoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je dekanom na Fakulte práva Janka Jesenského v Sládkovičove. V parlamente bol v minulosti šéfom ústavnoprávneho výboru. Pôsobil na mestskej prokuratúre v Bratislave, ako vedúci podnikový právnik a ako člen licenčnej a súdnej rady.

Lajčák sa stretne s Ficom, v hre je kreslo šéfa diplomacie

Slovenský diplomat Miroslav Lajčák si dohodol stretnutie s predsedom Smeru Robertom Ficom, na ktorom sa chcú rozprávať o jeho možnej účasti v novej slovenskej vláde vo funkcii ministra zahraničných vecí. „Jediné, čo k tomu môžem v tejto chvíli povedať je, že sme sa s Robertom Ficom telefonicky dohodli, že sa v blízkej budúcnosti stretneme,“ povedal Lajčák, ktorý v súčasnosti pracuje v štruktúrach EÚ ako výkonný riaditeľ diplomatických zborov pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán. Na otázku, či by post šéfa slovenskej diplomacie prijal, Lajčák nevedel odpovedať. Všetky odpovede budú podľa jeho slov relevantné až po stretnutí s lídrom Smeru.

Lajčák už v minulosti slovenským ministrom zahraničných vecí bol. Rezort diplomacie viedol za vlády Roberta Fica od januára 2009 do júla 2010, keď na tomto poste nahradil Jána Kubiša. Lajčák od roku 2007 do 2009 pôsobil ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu.

V prípade postu ministra zdravotníctva je viacero mien

V prípade stoličky ministra zdravotníctva sa v kuloároch skloňuje viacero mien. Problémy v zdravotníctve by mal údajne v novej vláde riešiť člen predstavenstva Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach František Sabol. Ako budúci minister zdravotníctva sa však spomína aj ten minulý Richard Raši či bývalá šéfka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Zuzana Zvolenská.

Sabol tvrdí, že ešte nikým oslovený nebol a tak sa k tomu vyjadrovať nechce. „Pokiaľ nepríde oficiálna ponuka, tak sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ povedal. Údajný nádejný kandidát pôsobil kedysi vo funkcii zástupcu primára kardiochirurgického oddelenia. Absolvoval viaceré zahraničné stáže v Bonne, v Jeruzaleme a Prahe. Bol tiež námestníkom riaditeľa pre chirurgické odbory Fakultnej nemocnice s poliklinikou na Triede SNP v Košiciach.

Bývalá riaditeľka štátnej poisťovne odkázala na hovorcu strany Smer. Ten je podľa jej slov povolaný odpovedať na otázky typu, či dostala ponuku na takýto post. Zvolenská je ministerkou práce v tieňovej vláde Smeru.

Raši bol ministrom za prvej vlády Roberta Fica od júna 2008 do júla 2010. Preferenčné hlasy ho v sobotných (10.3.) voľbách posunuli na kandidátke z ôsmeho na šieste miesto. Exminister potvrdil, že ponuku na ministrovanie zatiaľ nedostal. Zároveň poznamenal, že nemá informácie o tom, že by táto personálna otázka bola už vyriešená.

Na nového šéfa rezortu čaká po jeho nástupe riešenie viacerých problémov, ambulantná aj nemocničná sféra hrozí pre nedostatok zdrojov na vyššie platy zdravotníkov kolapsom.

Fico rokoval s kan­didátmi na ministrov

V kabinete by mal zasadnúť opäť aj Dušan Čaplovič. Jeho meno sa skloňuje pri pozícii vicepremiéra, ktorú zastával aj v prvej vláde Roberta Fica, ale aj pri ministerstve školstva. Práve o túto funkciu má záujem a má i podporu vo vedení strany. Kultúru by mal opäť riadiť Marek Maďarič, ale všetko bude záležať od rozhovoru s Ficom.

Do vlády sa má vrátiť aj exminister Ján Počiatek. Šéfovať by však nemal financiám, ale rezortu dopravy, pod ktorým má zostať aj koordinácia eurofondov, napriek pôvodným úvahám, že eurofondy bude spravovať samostatne jeden člen vlády.

Šéfom úradu vlády by sa mal stať generálny manažér Smeru Ján Richter. Jeho meno sa však skloňuje aj pri funkcii podpredsedu NR SR a predsedu poslaneckého klubu.

Predseda Smeru Robert Fico v stredu po jednom v straníckej centrále rokoval s jednotlivými podpredsedami strany i kandidátmi na ministrov. Podľa informácií agentúry SITA diskutovali o ich predstavách o uplatnení, ale aj na fungovanie jednotlivých rezortov. Konkrétne nominácie by mali byť známe na konci týždňa, následne by ich malo na budúci týždeň formálne schváliť predsedníctvo.

206 debata chyba