Fico mal byť do konšpiračného bytu z kauzy Gorila zámerne vlákaný

Predseda Smeru Robert Fico mal byť do konšpiračného bytu známeho z kauzy Gorila vlákaný zámerne. Tvrdí to novinár Tom Nicholson, ktorý túto verziu zverejnil v relácii Hyde park na ČT 24.

15.03.2012 10:07 , aktualizované: 20:56
Robert Fico Foto:
Šéfa Smeru Roberta Fica údajne vlákala do bytu z Gorily finančná skupina Penta.
debata (178)

Uvádza to denník Sme. Nicholson mal vychádzať z informácií od odchádzajúcej premiérky Ivety Radičovej, s ktorou sa rozprával zhruba pred dvoma týždňami.

„Ak mala premiérka Iveta Radičová pravdu, že pán Fico tam bol nielen ako užitočný kontakt pre predstaviteľov Penty, ale možno aj preto, že ho chceli namočiť do toho, aby po voľbách možno nebol až taký aktívny pri presadzovaní vyšetrovania spisu,“ uviedol novinár Nicholson.

Podľa hovorkyne predsedníčky vlády Ľubice Pilzovej však boli predmetom rozhovoru premiérky s novinárom Tomom Nicholsonom len verejne dostupné informácie. „Prezentované interpretácie rozhovoru a dedukcie sú autorstvom Toma Nicholsona,“ uviedla Pilzová pre televíziu TA3.

Schôdzku Fica so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom mala údajne zinscenovať predmetná finančná skupina po tom, ako sa vo februári 2006 dozvedela o odpočúvaní bytu Slovenskou informačnou službou (SIS). Malo ísť o špeciálnu taktiku Penty, ktorá inscenovala situácie tak, aby mohla byť neskôr celá akcia vyhodnotená ako nevierohodná.

S týmto nápadom mal podľa Nicholsona prísť posledný náčelník ŠtB Alojz Lorenc, ktorý v tom čase pre finančnú skupinu pracoval. Vylákanie Fica mohlo byť súčasťou plánu.

„Jeho prítomnosť v byte možno chápať aj ako snahu dostať ho do situácie, aby bol vydierateľný. To však neznamená, že sa sám nerozhodol. On tam nebol unesený,“ povedal Nicholson. Penta tieto tvrdenia považuje za fikciu.

Samotná Penta považuje tvrdenia novinára za nezmysel. „Ťažko sa reaguje na tvrdenia, ktoré skôr patria do kategórie špionážnych románov než do serióznej investigatívnej žurnalistiky. Je to, samozrejme, nezmysel,“ skonštatoval hovorca spoločnosti Penta Investments Martin Danko.

Podľa strany Smer najnovšie vyjadrenia novinára Nicholsona len potvrdzujú to, že Gorila bola kauzou druhej Dzurindovej vlády. „S ňou strana Smer nemala nič spoločné,“ uviedol pre televíziu hovorca Smeru Erik Tomáš.

178 debata chyba