Ministerstvo chce zakázať reklamu na lieky

Ministerstvo zdravotníctva chce zakázať reklamu voľnopredajných liekov. Tvrdí, že takto ušetrí aj verejné peniaze. Lekári a dodávatelia liekov to spochybňujú. Navyše upozorňujú, že takéto obmedzenie reklamy nemá žiadna krajina v únii.

16.03.2012 12:00
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.
debata (2)

„Nebude môcť byť napríklad reklama na lieky na chrípku. S týmto sme sa ešte v iných krajinách nestretli,“ povedala Nataša Hudecová z Asociácie dodávateľov liekov. Jej kolegyňa Jana Srníková dodáva, že návrh je nelogický." Je to rovnaké ako keby ministerstvo obmedzilo reklamu na mliečne výrobky len preto, že obsahujú vápnik, ktorý obsahujú aj lieky, ktoré lekári predpisujú pri osteoporóze," vysvetľuje Srníková

Obmedziť reklamu voľnopredajných liekov považuje za „nešťastné riešenie“ aj viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. „Lekárňam môže byť síce v konečnom dôsledku jedno, ktorý liek sa bude reklamovať, ale myslím, že to ide nad rámec Európskej smernice regulujúcej reklamu liekov. Tá reklamu voľnopredajných liekov povoľuje, takže je otázne, či ju takto možno limitovať,“ povedal Sukeľ. Zároveň však uznáva, že pacienti často na základe reklamy nesprávne nakupujú lieky. „Rozhodujú sa pre lieky, ktoré objektívne nepotrebujú. Je tu aj riziko, že môže dôjsť k interakciám či predávkovaniu liekmi, ktoré majú rovnaké zloženie, len sa vyrábajú pod inými názvami a výrobcami,“ dodal Sukeľ.

Na rovnaké riziko upozorňuje aj lekár Branislav Sepeši z Fóra nezávislých názorov. „Napríklad užitie voľnopredajného preháňadla bez dokonalej znalosti príčiny vzniku zápchy môže spôsobiť závažnú dehydratáciu a iné komplikácie. Reklamné spoty v elektronických médiách a ani strohé heslá v novinách či na informačných letákoch nevytvoria dostatočný priestor na upozornenie na nežiaduce účinky takýchto produktov,“ povedal Sepeši.

Hovorkyňa zdravotníckeho rezortu Katarína Zollerová návrh obhajuje tým, že „povolená reklama na liek v menšom balení ovplyvňovala zvýšené predpisovanie rovnakého lieku vo väčšom balení, ktoré prepláca zdravotná poisťovňa“. Lekárnici aj lekári o tomto argumente pochybujú. „Spájanie voľnopredajných liekov s vyšším dopytom po liekoch hradených z verejného zdravotného poistenia mi nie je známe a nevnímam ho ako zásadný problém,“ povedal Sepeši.

Ministerstvo zdravotníctva vypracovalo novelu, ktorá má upraviť viaceré ustanovenia len nedávno schváleného nového zákona o liekoch kvôli implementácii smernice Európskeho parlamentu a Rady. Tá však podľa dodávateľov liekov zákaz reklamy vôbec nespomína.

Či novela bude nakoniec schválená, rozhodne až nová vláda a parlament.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba