Gašparovič vyzval poslancov, aby dali plat na opravu Krásnej Hôrky

Prezident Ivan Gašparovič prispel na opravu požiarom poškodeného hradu Krásna Hôrka. Na obnovu národnej kultúrnej pamiatky, ktorej požiar 10. marca zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu, prispel prezident v rámci pracovného výjazdu v Košickom kraji, počas ktorého navštívil aj obec Krásnohorské Podhradie. Informuje o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR na webstránke hlavy štátu.

21.03.2012 16:22
Gašparovič, Krásna Hôrka Foto:
Prezident Ivan Gašparovič na obhliadke zhoreného hradu Krásna Hôrka.
debata (56)

Prezident po obhliadke škôd, ktoré požiar napáchal na najkrajšom stredovekom hrade na Slovensku, vyzval poslancov parlamentu, aby tiež prispeli. Podľa prvotných odhadov je výška škody na hrade osem miliónov eur.

Ako ďalej informovala kancelária hlavy štátu, vzhľadom na veľkosť a rozsah škôd na kultúrnej pamiatke Slovenskej republiky, vyslovil prezident Ivan Gašparovič iniciatívny návrh, aby do finančnej zbierky na rekonštrukciu hradu prispeli aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky. Podľa novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov totiž poslanci Národnej rady SR majú nárok na plat odo dňa zvolenia za poslanca a nie až dňa zloženia poslaneckého sľubu. Novelu poslanci zároveň so zmrazením vlastných platov schválili vlani 21. decembra. Prezident však s ňou nesúhlasil.

„Prezident SR preto navrhuje, aby sa poslanci zriekli tejto časti svojho poslaneckého platu a on sám už do finančnej zbierky na opravu krásnohorského hradu prispel,“ dodáva sa v tlačovej správe.

Prezident si osobne pozrel škody, ktoré požiar na hrade napáchal. Hlavu štátu sprevádzal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka a riaditeľka Slovenského národného múzea v Betliari Eva Lazárová. Prezident sa v obci Krásnohorské Podhradie stretol so starostom Petrom Bollom, funkcionármi obvodného úradu z Rožňavy a rokoval aj s krízovým štábom, ktorý ho informoval o postupe záchranných a rekonštrukčných prác na hrade Krásna Hôrka.

Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia na Slovensku ľahla popolom v sobotu 10. marca popoludní. Napriek snahe hasičov zhoreli všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu. Pred ohňom sa podarilo uchrániť väčšinu interiérov a 90 percent pamiatok, no straty sú aj tak nesmierne. Hrad Krásna Hôrka je súčasťou Slovenského národného múzea – Múzea Betliar. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy.

56 debata chyba