Štátne nemocnice dajú pre zvyšovanie platov žalobu

Asociácia fakultných nemocníc sa rozhodla podať žalobu proti rozhodnutiu o zvyšovaní platov zdravotníkov, ktoré vyplýva z novej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa.

22.03.2012 14:00
debata

Asociácia fakultných nemocníc sa rozhodla podať žalobu proti rozhodnutiu o zvyšovaní platov zdravotníkov, ktoré vyplýva z novej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. Podľa nej by sa mali zvýšiť platy lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom pracujúcim v štátnych zdravotníckych zariadeniach vo dvoch etapách dokopy o 10 percent. Nemocnice pritom dlhodobo upozorňujú na to, že nemajú financie ani na vyššie mzdy, ktoré zdravotníkom koncom minulého roka schválil parlament.

„Sme presvedčení, že jednotlivé výroky Rozhodnutia, ktorými sa mení a dopĺňa Kolektívna zmluva vyššieho stupňa, neboli vydané v súlade so zákonom a kolektívnym vyjednávaním. Rozhodnutie bolo vydané v prospech jednej zmluvnej strany bez náležitého a kvalifikovaného odôvodnenia,“ vysvetlil pre Pravdu dôvody žaloby prezident Asociácie fakultných nemocníc Tomáš Sieber.

O podobe novej kolektívnej zmluvy rozhodol koncom minulého týždňa rozhodca Ondrej Matejka. Po dvoch rokoch neúspešných rokovaní so štátnymi nemocnicami sa naňho obrátil Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Ale s rozhodnutím napokon neboli spokojní ani odborári. Ako totiž povedal ich predseda Anton Szalay, z novej kolektívnej zmluvy boli úplne vynechaní nezdravotnícki pracovníci. Napriek tomu by podľa neho malo byť rozhodnutie účinné. „Doteraz sme pri kolektívnom vyjednávaní nemali takúto skúsenosť, že by jeden zo sociálnych partnerov atakoval rozhodnutie rozhodcu. Budú sa k tomu musieť vyjadriť naši právnici. Podľa môjho názoru však tak, ako sa píše aj v rozhodnutí rozhodcu, kolektívna zmluva je platná a účinná,“ povedal Szalay k žalobe, ktorú chcú podať štátne nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba