Poslanci prepisujú firmy na manželky

Poslanci a zamestnanci štátnej správy podľa zákona nesmú podnikať, čo väčšina z nich rieši tak, že prepisuje svoje firmy na manželky či iných blízkych príbuzných. Podľa právničky ide iba o formálny úkon.

26.03.2012 14:13
Hlina Foto:
Po prevzatí osvedčenia poslanca prepisuje majetok aj Alojz Hlina.
debata (72)

„Poslanci nesmú podnikať, a teda mať živnosť ani byť jej konateľmi. Väčšinou svoje firmy preto prepisujú na svojich rodinných príslušníkov, čo už je po formálnej stránke v poriadku,“ hovorí právnička Eva Kováčechová.

V minulosti tak urobil napríklad dosluhujúci minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Prepísal lekáreň a prevádzku zdravotníckeho zariadenia pred nástupom do funkcie na manželku, rovnaký scenár zvolil v roku 2006 líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ktorý riadil sieť regionálnych periodík.

Teraz postupuje rovnako nový poslanec Obyčajných ľudí Alojz Hlina, ktorý vlastní dve bratislavské reštaurácie či salaš pri Stupave. „Už som aj odovzdal agendu priameho riadenia, a to medzi troch ľudí. Jedna je moja manželka a dvaja sú profesionálni manažéri,“ hovorí.

Hoci sa Hlina nechce vyjadrovať k tomu, kde všade bude musieť meniť vlastnícke pomery firiem, tvrdí, že veľa ich nie je. „Z formálneho hľadiska tam, kde mám podiely, tak tie mi zostanú a doriešiť musím len konateľstvo. Čo sa týka mojich zahraničných aktivít, tak tam vôbec nevystupujem vo výkonnej zložke,“ dodáva s tým, že niektoré podniky sú vo vlastníctve celej rodiny.

72 debata chyba