Penzie majú rásť o pevnú sumu

Nová vláda má už jasnú predstavu, ako bude valorizovať dôchodky. Zvyšovať ich chce o pevnú sumu. Avizoval to už nový minister financií Peter Kažimír a takisto aj šéf sociálneho rezortu Ján Richter, podľa ktorého by sadzba "každému rovnako" mala priniesť vyšší príjem starodôchodcom, keďže tých najviac poškodil dôchodkový systém prijatý za druhej Dzurindovej vlády.

16.04.2012 12:53
Ján Richter, nový minister práce, sociálnych... Foto:
Nastupujúci šéf sociálneho rezortu Ján Richter už má presnú predstavu, ako bude valorizovať dôchodky.
debata (263)

„Túto prioritu by sme mali urýchlene riešiť,“ vyhlásil Richter. Penzistom už nechce každoročne zvyšovať dôchodky percentuálne, ako je to teraz, ale „pri zachovaní objemu finančných prostriedkov“ o pevne stanovenú sumu. Podľa neho je to aj v súlade s požiadavkami Jednoty dôchodcov Slovenska.

Pevnú valorizáciu mieni presadiť len na obdobie niekoľkých rokov, potom uvažuje o návrate k percentuálnemu mechanizmu. Nový systém by mal fungovať od 1. januára budúceho roka.

Odborníci však tvrdia, že navrhovaný systém zvyšovania dôchodkov je nespravodlivý, a najmä, že nerieši problém udržateľnosti kolabujúceho prvého piliera. „Akurát by sa na úkor tých, čo odvádzali viac a získali tak aj vyššie penzie, čiastočne pomohlo tým na opačnom póle,“ hovorí ekonomický analytik Pavol Kárász. Zároveň však zdôrazňuje, že nízke dôchodky dnes už nie sú len záležitosťou starodôchodcov, ktorí doplatili na to, že v aktívnom živote platili odvody za úplne inej ekonomickej situácie.

„Valorizácia a nízke dôchodky sú dva rôzne problémy, ktoré netreba miešať,“ tvrdí ekonóm. Podľa neho by preto bolo treba vyčleniť zo systému skupinu starodôchodcov, tým penzie najprv podľa určitého kľúča jednorazovo zvýšiť a potom ich percentuálne valorizovať rovnako ako všetkým ostatným.

V rámci požiadavky ušetriť financie pre štát by sa potom podľa neho dalo uvažovať, či sa namiesto súčasného, pomerne štedrého, valorizačného modelu, ktorý zahrnuje nielen infláciu, ale aj rast miezd, nemohol zaviesť skromnejší spôsob a zvyšovať penzie napríklad len o dôchodcovskú infláciu. „Ak sa iba plošne začne pridávať všetkým rovnako, bude to riešenie nešťastné, populistické, nahrávajúce tým, ktorí sa o svoj dôchodok nestarali. To by so solidaritou nemalo nič spoločné,“ uzatvára Kárász a tým, že by nebol prekvapený, keby sa raz poškodení penzisti obrátili na medzinárodné súdne inštitúcie.

„Systém, aký navrhuje pán minister, nerieši hlavný problém – neudržateľnosť prvého piliera,“ nesúhlasí s Richterovým zámerom ani riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš. Pripomína, že model o pevnú sumu pri valorizácii celkom ruší princíp zásluhovosti, teda koľko kto za života skutočne odviedol. Tento princíp by sa potom už zohľadňoval len pri výpočte dôchodkov. „Valorizovať by sa preto naďalej malo percentuálne, buď o bežnú, alebo dôchodcovskú infláciu,“ mieni Goliaš. A ešte lepšie by podľa neho bolo do valorizačného mechanizmu zahrnúť, ako sa mení objem vybraných odvodov Sociálnej poisťovne. Teda ak by od poistencov vyzbierala menej, malo by sa to odraziť aj na nižšej valorizácii.

Štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian však oponuje, že princípom valorizácie je pokryť dôchodcom zvyšujúce sa životné náklady, a tie sa dvíhajú každému rovnako. Podľa neho je v poriadku, ak sa zásluhovosť premieta len do základného výpočtu penzie. „Preto presadzujeme valorizáciu o pevnú sumu, ktorá je spravodlivá a zastaví otváranie nožníc medzi vysokými a nízkymi dôchodkami,“ uviedol. Otázku stability prvého piliera podľa neho treba riešiť predovšetkým otvorením piliera druhého, kam dnes doň zapojeným poistencom plynie až deväť percent odvodov.

Šéf Jednoty dôchodcov Kamil Vajnorský síce pripúšťa, že valorizovať o pevnú sumu nie je celkom spravodlivé, no pripomína, že inú cestu, ako pomôcť starodôchodcom, za zatiaľ nepodarilo nájsť. „Naša organizácia už roky tlačí na jednotlivé vlády, aby sa im jednorazovo zvýšili penzie. Nikdy sme však neuspeli,“ tvrdí. Podľa Vajnorského by však pevná valorizácia mala byť riešením len asi na obdobie nasledujúcich piatich rokov, aby sa vyššie dôchodky príliš neznehodnotili.

„Potom by sa malo opäť prejsť na valorizačné percento. No v tom by určite mal zostať zachovaný aj prvok zvyšovania miezd. Aj naši zahraniční partneri nám odporúčajú, aby sme si ho nenechali vziať, veď inflácia by sa mala už od budúceho roka zabrzdiť,“ hovorí Vajnorský.

Na Slovensku poberá v súčasnosti starobný dôchodok takmer milión ľudí, penzistov vrátane predčasných starobných, invalidných, vdovských, vdoveckých a sirotských je asi pol druha milióna. Hoci priemerný slovenský dôchodok je dnes iba 374 eur a až 65 percent starobných penzistov dostáva v súčasnosti menej ako 350 eur mesačne, štát musí Sociálnej poisťovni na vykrývanie dlhu, ktorý jej vzniká vyplácaním penzií z deficitného prvého piliera, každoročne prispievať niekoľkostoti­sícovými sumami.

Ako chcú valorizovať Česi
*** Česká vláda** premiéra Petra Nečasa schválila pred niekoľkými dňami plán zvyšovať dôchodky naďalej percentuálne, no valorizačný koeficient by sa po novom mal skladať z tretinového rastu cien a tretinového rastu reálnych miezd. Doteraz sa v Česku vždy v januári valorizovalo o celú infláciu a tretinu rastu miezd.
*** Česi chcú nový valorizačný** model zaviesť už od budúceho roka. Kabinet po tejto zmene plánuje v budúcom roku na výdavkoch ušetriť 9,5 miliardy, v roku 2014 zhruba 16,1 miliardy a v roku 2015 asi 22,1 miliardy, teda dokopy 47,7 miliardy českých korún.
*** Priemerný český dôchodok** je dnes 10 550 korún. Keby sa zákon nemenil, priemerná penzia by sa v roku 2013 zvýšila o 428 korún, no po zmene sa zdvihne len o 156 korún.
*** České organizácie dôchodcov** už teraz pripravujú masové demonštrácie proti tomuto zámeru.

Aké riešenia navrhovala Radičovej vláda
*** Minister práce Jozef Mihál** síce predložil niekoľko návrhov na zmenu valorizácie, koaliční partneri mu ich však napokon zamietli a systém používaný od roku 2004, kde valorizačný koeficient tvorí polovičné percento inflácie a polovičné percento rastu miezd, zostal dodnes v platnosti.
*** Naposledy chcel Mihál riešiť** valorizáciu pomocou ,,prechodného obdobia", keď by sa pri výpočte valorizačného koeficientu na rok 2013 vzalo do úvahy 60 percent bežnej inflácie a 40 percent rastu miezd. Každý ďalší rok by sa potom váha inflácie zvýšila a váha miezd znížila o ďalších 10 percent. V roku 2017 by sa konečne začalo s valorizáciou o 100-percentnú, tentoraz však už dôchodcovskú infláciu.

263 debata chyba