Tomáša Janovica zbil exporadca premiéra Machala. Vec je na polícii

Známeho spisovateľa Tomáša Janovica s manželkou v stredu napadol bývalý poradca premiéra Roberta Fica Drahoslav Machala. Informuje o tom spravodajský portál denníka Sme.

19.04.2012 10:41 , aktualizované: 14:11
Tomáš Janovic Foto:
Spisovateľ Tomáš Janovic.
debata (285)

„Išli sme s manželkou na poštu po dôchodok. Začal na mňa kričať a vulgárne mi nadávať. Odpovedal som mu, aby pozdravoval Pamíra,“ opisuje incident 75-ročný spisovateľ Janovic. Pamír bolo krycie meno Machalu, keď bol agentom ŠtB.

„Potom sa na mňa vrhol, zhodil ma na zem. Vzápätí som videl, ako padá moja manželka a buchla hlavou o zem,“ uviedol pre Sme autor známych anekdot.

Po incidente Janovic zavolal dcéru, ktorá manželku vzala na CT vyšetrenie do nemocnice na Kramároch. „Našťastie, nič vážne nezistili. Len sme celí dochrámaní,“ dodal pre denník Janovic.

Prípad hneď v stredu nahlásili polícii. Keďže nebol v práci policajt, ktorý má na starosti takéto prípady, Janovic s manželkou dnes predpoludním opäť pôjde na policajnú stanicu, aby opísal, čo sa udialo. Machala podľa denníka útočí na Janovica už roky. „Neviem, prečo. Zrejme nepíšem, ako si on predstavuje,“ povedal spisovateľ.

 
Drahoslav Machala Foto: Archív
Drahoslav Machala Drahoslav Machala

Počas prvej vlády Roberta Fica robil premiérovi poradcu. Či bude v novom zbore poradcov, nie je známe. Staronový šéf zboru Vladimír Faič zo Smeru tím len zostavuje. Machala v minulosti písal Ficovi prejavy.

Machala bol údajne počas komunizmu agentom ŠtB pod krycím menom Pamír. Po vzniku samostatného Slovenska pracoval aj pre Vladimíra Mečiara a neskôr šéfoval provládnemu denníku Republika.

Machala tvrdí, že prvý útočil Janovic

Incident vyprovokoval Janovic. Tvrdí to syn exporadcu Lukáš Machala, ktorý povedal, že Janovic jeho otca slovne urazil a potom sa ho pokúsil napadnúť. „Môj otec ho v sebaobrane nejakým spôsobom chytil, to bolo všetko. Podľa tvrdenia zúčastnenej osoby to spôsobil pán Janovic, keď ho vyprovokoval dvakrát. Najskôr ústne a potom sa zahnal. Nebol to útok, oni sa len tak chytili nejako,“ hovorí Machala.

Ako konkrétne Janovic jeho otca urazil už Machala prezradiť nechcel. „Viem, čo mu povedal, ale neviem, či je to vhodné hovoriť. Nebolo to nič pekné. Sme v kultúrnom štáte, nebudeme také slová do médií používať,“ dodal.

Spisovateľ Machalovu verziu popiera. „Vôbec nie. Pravda je presný opak. On roky, keď ma stretne, tak mi nadáva najvulgárnejším spôsobom, ja som ticho. Teraz som na to zareagoval, na to jeho nadávanie,“ tvrdí Janovic.

285 debata chyba