Súdni znalci opäť vstúpia do prípadu Malinovej

Aj keď sa slovenská vláda Hedvige Malinovej už ospravedlnila, kauza dnes už bývalej študentky, ktorú mali pred šiestimi rokmi napadnúť v Nitre dvaja útočníci preto, že hovorila po maďarsky, sa zrejme tak skoro neskončí.

20.04.2012 12:00
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová
debata (58)

Malinovú, ktorá je teraz matkou dvoch detí, musia podľa najnovšieho rozhodnutia súdu vyšetriť dvaja súdni znalci z odboru psychiatrie. Súd o tom rozhodol na základe výpovede svedka, ktorého navrhol Generálnej prokuratúre Malinovej advokát Roman Kvasnica.

„Celý spis sa momentálne nachádza u znalcov a čaká sa na ich vyhodnotenie,“ povedal zástupca prvého námestníka generálneho prokurátora Dobroslav Trnka.

Malinovej právny zástupca Roman Kvasnica tvrdí, že o tom, že duševný stav jeho klientky majú posúdiť súdni znalci, nič nevie. „Pán Trnka by sa mal nechať informovať, čo sa v prípade deje,“ reagoval Kvasnica.

Advokát by ocenil, ak by konečne po šiestich rokoch prizvali k prípadu súdnych znalcov. „Pán Labaš znalec nie je,“ vyhlásil Kvasnica. Peter Labaš, dekan lekárskej fakulty, vypracoval o napadnutí Malinovej znalecký posudok.

Generálna prokuratúra tvrdí, že s Labašovým znaleckým posudkom je to vyriešené a žiadny problém tam nie je. „Pán Labaš bol konfrontovaný advokátom Romanom Kvasnicom, dostal od neho 280 otázok. To je vyriešené,“ povedal Trnka.

Advokát, naopak, hovorí, že výsluch Labaša ukončený nebol. „Podľa prokurátora tento výsluch bude pokračovať po návrate pána Labaša z cudziny,“ uviedol advokát. Právny zástupca Malinovej-Žákovej chce vypočuť všetkých lekárov, ktorí mali spolupracovať na znaleckom posudku podpísanom Labašom.

Malinovú polícia obvinila v máji 2007 z krivej výpovede a vyhlásila, že študentka si útok vymyslela. Kauza mala aj medzinárodný rozmer, viedla k zostreniu vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom.

V roku 2007 generálny prokurátor Dobroslav Trnka pripustil, že sa polícia aj prokuratúra v prípade dopustili chýb. Vyhlásil, že sa nevykonali všetky dôkazy, napríklad pri vypočúvaní lekára a znaleckom posudku. Ten dostal vypracovať Labaš. Jeho posudok, ktorý hovoril, že študentku nikto nezbil, označil advokát za nepravdivý.

Radičovej vláda sa vo februári Malinovej ospravedlnila. Po dohode s ňou pripustila, že sú určité okolnosti, ktoré vyvolávajú pochybnosti v súvislosti s rešpektovaním jej práv. Malinová zase podľa dohody vyhlásila, že nemala a nemá voči Slovenskej republike žiadne finančné nároky a zároveň sa vzdáva akýchkoľvek ďalších nárokov. Dohodu o zmieri, ktorá sa naplnila ospravedlnením vlády, schválil európsky súd v novembri 2011.

58 debata chyba