Lampa sa vracia, za 64-tisíc eur

Kým zo spravodajstva STV odchádzajú ľudia aj preto, že sú slabo platení, na Dvojku sa už od mája vráti kontroverzná relácia Štefana Hríba Večer pod Lampou. RTVS sa za ňu zaviazala zaplatiť 63 600 eur, teda 2 650 eur za jednu časť. Relácia pritom už dlhodobo vyvoláva diskusie, či vôbec na obrazovku verejnoprávnej televízie patrí.

24.04.2012 18:00
Štefan Hríb Foto:
Moderátor relácie Večer pod lampou Štefan Hríb.
debata (258)

Relácia Večer pod lampou, v ktorej boli hosťami štyria odsúdení za vraždu Ľudmily Cervanovej, dostala od Rady pre vysielenie a retransmisiu pokutu 50 000 eur. Podľa nej tvorcovia programu nezabezpečili objektivitu a pluralitu názorov. Ohrozili ľudskú dôstojnosť obete aj prokurátora a súdneho znalca. Tých vo vysielaní kritizovali bez toho, aby im niekto oponoval. Proti relácii protestovala aj Generálna prokuratúra. No o pár týždňov neskôr za ňu Hríb vyhral novinársku cenu.

„Kroky vedenia sú pre mňa nepochopiteľné z hľadiska etiky a žurnalistických princípov, ale čitateľné z hľadiska osobných väzieb a politických záujmov. Jednoznačne je to známka politizácie súčasného vedenia televízie,“ hodnotí návrat relácie pedagóg na Katedre žurnalistiky Univerzity Komenského a podpredseda Slovenského syndikátu novinárov Zdenko Cho.

Programový riaditeľ STV Andrej Miklánek tvrdí, že relácia je jedným z najsledovanejších nešportových programov. „Viaže na seba silné divácke zázemie. Našou úlohou je aj otvárať nové témy, preto sme radi, že táto relácia pokračuje. Uzatvorená zmluva nám dáva do rúk dostatočné právne nástroje na to, aby sme minimalizovali prípadné porušenia zákona zo strany tvorcov. Ak by k nim nebodaj prišlo, máme možnosť škody efektívne vymáhať.“ hovorí Miklánek

Hríb podľa zmluvy súhlasí s tým, že výber účinkujúcich aj bodový scenár schvaľuje RTVS. Ak za Lampu televízia dostane ďalšiu pokutu od rady, v plnej výške ju bude musieť uhradiť dodávateľ.

Podľa prezidenta Mediálneho inštitútu Andreja Zmečka je to pre televíziu možno kontroverzná vec, ale profilujúca. „RTVS asi potrebuje reláciu tohto typu, alebo nemá inú alternatívu,“ povedal Zmeček.

„Nedokážem si predstaviť, že by sa tvorcovia relácie, ktorá spôsobila škodu 50-tisíc eur, v súkromnom médiu vyhli postihu a ešte aj dostali ďalší priestor. Je to nonsens,“ dodal Cho. Rada verejnoprávne médium za Hríbovu reláciu pokutovala aj kvôli júnovému vysielaniu s Jaroslavom Spišiakom, kde bola porušená objektivita a nestrannosť.

258 debata chyba