Nemocnice hrozia rušením oddelení

Hrozby nemocníc, že pre zvyšovanie platov sestier budú zatvárať oddelenia, sa začínajú napĺňať. Nemocnica v Malackách avizuje, že pre nedostatok peňazí na zvýšenie platov sestier zruší pohotovosť a lôžkové oddelenia, ktoré prinášajú stratu. Takýto scenár prichádza do úvahy aj pri iných neštátnych nemocniciach na východnom a západnom Slovensku, ktoré spravujú súkromné spoločnosti.

24.04.2012 15:00
pohotovosť, nemocnica, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata (36)

Zvyšovanie platov sestier presadil ešte predchádzajúci minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Nemocnica v Malackách sa finančnému kolapsu snažila vyhnúť tým, že sestry preraďovala do pozície asistentiek a zaviedla aj nový poplatok 1 euro za vyšetrenie u špecialistu. Podiel v nemocnici má však aj mesto, a tak poslanci primátora zaviazali, aby zakročil.

„Neviem, či si uvedomujú, že ak nás tlačia do riešenia, aby sme zvýšili mzdy sestrám a zrušili poplatok, druhé riešenie znamená, že zrušíme lôžkové oddelenia, ktoré prinášajú stratu a zrušíme aj ústavnú pohotovostnú službu,“ povedal Radoslav Bardún, akcionár hlavného majiteľa zariadenia Nemocničnej, a. s. Ako dodal, pacienti z regiónov Záhorie by tak nemali dostupnú zdravotnú starostlivosť po tretej popoludní ani počas víkendov a sviatkov. Zhruba polovica zo 130 zdravotných sestier, ktoré tu pracujú, by zase prišla o prácu. „Aj toto je riešenie, ale kto na to doplatí? Znova iba pacient,“ dodal Bardún.

Riaditeľ malackej nemocnice Peter Kalenčík zdôraznil, že poskytujú služby 80-tisícovému regiónu a nemocnica sa nachádza pri diaľnici. O to viac ho podľa neho prekvapuje, postoj mesta, ktorý ohrozuje fungovanie nemocnice . „Myslím si, že všetky vyššie územné celky, ktoré prevádzkujú nemocnice vedia, aká je situácia v zdravotníctve a práve teraz po schválení zákona o zvyšovaní platov a vedia, že potrebujú skôr podporu ako takéto hádzanie polien pod nohu,“ povedal Kalenčík.

Mesto sa bráni tým, že situáciu v nemocnici vyhrocovať nechcelo. „Poslanci takto konali najmä na podnet občanov, a to jednak na podnet zdravotných sestier, sťažujúcich sa na situáciu okolo zo zákona vyplývajúceho zvyšovania miezd,“ reagovala tlačová tajomníčka Mestského úradu Malacky Michaela Janotová. Poslancom sa sťažovali aj dôchodcovia, ktorým sa nepáčil zavedený poplatok za vyšetrenie.

Vyššie platy sestier a lekárov spôsobili problémy aj nemocniciam v Krompachoch, Levoči, Zvolene, Krupine a Komárne, ktoré prevádzkuje firma Agel SK. Tá plánuje pristúpiť k reštruktura­lizácii nemocnice. Čo to presne bude pre pacientov znamenať, to hovorkyňa Agel SK Marta Csergeová nespresnila. V nemocniciach sa totiž stále rokuje o možnostiach. Csergeová však upokojuje, že by malo ísť len o dočasné riešenia. „Tak ako ostatní prevádzkovatelia zdravotníckych zariadení čakáme, že sa nájdu finančné zdroje, ktoré nemocniciam umožnia náklady so zvýšením miezd vykryť zo zvýšených príjmov. Všetky prostriedky, ktoré prípadne budú zdravotnými poisťovňami na vykrytie nákladov spojených s rastom miezd poskytnuté, budú použité výhradne na tento účel,“ dodala hovorkyňa.

Akciová spoločnosť Svet zdravia, ktorá prevádzkuje zariadenia v Košickom, Prešovskom a Trenčianskom kraji sa na otázku, či aj oni chystajú zatváranie oddelení, prípadne obmedzenie poskytovaných služieb, jasne nevyjadrila. Zaslala iba stanovisko, v ktorom, okrem iného, vyjadruje nespokojnosť so zákonom, ktorý im prikazuje zvyšovať mzdy sestrám a lekárom. Hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia Veronika Deckerová v ňom tvrdí, že manažment pristupuje k úpravám platov zodpovedne.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko pripustil, že rušenie oddelení nehrozí iba v spomínaných nemocniciach. „V prípade, že nedôjde k riešeniu zo strany štátu, lebo štát a bývalý minister spôsobil celú túto situáciu, tak my nevylučujeme, že dôjde k rušeniu oddelení a prepúšťaniu nielen sestier, ale aj iných pracovníkov," povedal Petko s tým, že doteraz malé nemocnice preradili zhruba 2 500 sestier na pozíciu sociálna pracovníčka. „V prípade, že nedôjde k vstupu štátu, tak následne nemocnice, ktoré sú pod samosprávnymi krajmi, súkromné alebo neziskové organizácie, budú musieť pristúpiť k oveľa razantnejším riešeniam," dodal Petko.

36 debata chyba