Polícia tvrdí, že od nej zoznam neunikol

K zoznamu s menami asi 80 klientov Privat banky a ich osobnými údajmi, ktorý unikol na verejnosť, malo okrem banky prístup aj zopár vedúcich predstaviteľov Spravodajskej jednotky finančnej polície. Tá preverovala finančné operácie v tejto banke.

24.04.2012 20:00 , aktualizované: 25.04.2012 08:00
Daniel Lipšic Foto:
Na tému prania špinavých peňazí v Privat banke usporiadal bývalý minister vnútra Daniel Lipšic niekoľko tlačových konferencií.
debata (17)

Podľa zákona kontroluje neobvyklé finančné operácie v prípade podozrenia z legalizácie príjmov z trestnej činnosti a financovania terorizmu oddelenie preverovania majetku. Priamo v banke to robia spravidla dvaja pracovníci zo spravodajskej jednotky. Po skončení kontroly má k dokumentom vzhľadom na bankové tajomstvo prístup len niekoľko vysokých policajných funkcionárov. „Do styku s takýmito dokladmi môže prísť jedine riaditeľ oddelenia preverovania majetku a riaditeľ spravodajskej jednotky,“ upozorňuje policajný zdroj, ktorý si želá zostať v anonymite.

Ak polícia vec rozpracúva ďalej, môžu sa k dokumentom dostať aj funkcionári Úradu boja proti organizovanej kriminalite, ale len na požiadanie riaditeľa, ktoré musí byť zaznamenané. Zákon jednoznačne hovorí, že na styk s bankovým tajomstvom je oprávnený v prípravnom konaní len pracovník finančnej polície. Nikto iný, ani policajný prezident či minister vnútra, k takýmto dokumentom nemá prístup.

„Minister to môže vedieť iba v tom prípade, ak bolo vydané rozhodnutie o udelení pokuty banke a tá sa odvolala proti rozhodnutiu vydaného Spravodajskou jednotkou finančnej polície. Odvolací orgán je minister a vtedy sa oboznámi s obsahom rozhodnutia oficiálne. Ale aj keď sa oboznámi oficiálne, nemôže vyzradiť bankové tajomstvo. Tým poruší zákon,“ upozorňuje policajný zdroj.

Polícia však tvrdí, že od nej zoznam uniknúť nemohol. Argumentuje tým, že v súvislosti s vykonávanými kontrolami žiaden zoznam klientov banky nevypracovala.

Na tému prania špinavých peňazí v Privatbanke usporiadal bývalý minister vnútra Daniel Lipšic niekoľko tlačových konferencií. Začiatkom apríla, tesne pred svojim odchodom z funkcie menoval konkrétne aj dve finančné operácie, ktoré mali v banke prebehnúť.

„Predbežné zistenia polície odhalili dva prípady, ktoré mali charakter podozrivých operácií. V prvom išlo o prevod troch miliónov eur zo zahraničia na účet súkromnej osoby za údajný obchod s cennými papiermi, ktorý sa uskutočnil v jednom z daňových rajov. Druhý prípad sa týkal takmer štvormiliónovej transakcie, ktorá bola pripísaná z Daňového úradu Bratislava I a vymykala sa povahe a rozsahu podnikateľskej činnosti dotknutého klienta Privatbanky,“ uviedol vtedy Lipšic s návrhom, že banke by mala byť odobratá licencia.

Banka vtedy exministra obvinila z hrubého útoku a jej riaditeľ Ľuboš Ševčík vyhlásil, že nie je v poriadku, ak by mali byť prezradené informácie, ktoré podliehajú bankovému tajomstvu. Podobný názor má aj prokuratúra, ktorá kauzu preveruje na základe trestných oznámení viacerých klientov banky.

Privatbanka už podala jedno trestné oznámenie vo veci pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Doteraz trestné oznámenie nerozšírila o meno konkrétnej osoby.

Bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Ladislav Polka hovorí, že ho udivuje nečinnosť polície. „Polícia by mala sama od seba začať vyšetrovanie, odkiaľ došlo k úniku takýchto dokumentov,“ reagoval Polka. Vystúpenia Lipšica označil za politickú prezentáciu domienkových úspechov v kauze Gorile tesne pred voľbami.

Stanovisko Daniela Lipšica sa Pravde získať nepodarilo, keďže v posledných dňoch nedvíha mobil.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba