Sestry uvažujú aj o štrajku

Platy zdravotných sestier by sa mali zvyšovať postupne do konca roka, alebo ich od mája budú mať garantované len sestry v štátnych nemocniciach. Tak zatiaľ vyzerá riešenie problému so zvyšovaním miezd sestier, ktoré zákon prikazuje napriek tomu, že naň nemocnice nemajú peniaze. Zástupcom Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek sa zatiaľ ani jedna z možností nepozdáva. O definitívnom riešení sa rozhodne na piatkovom sneme komory.

25.04.2012 12:00
Mária Lévyová Foto:
Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová
debata (8)

„Bolo predložených viac alternatív a návrhov, jednou z nich je možnosť istého rozčlenenia finančných prostriedkov do konca roka. Sestry už čakajú dlho. Čakajú viac ako 20 rokov a teraz, keď už sme takmer pred bránami, pýtame sa, či by tu neboli aj iné možnosti naplnenia zákona,“ povedala po rokovaní na ministerstve zdravotníctva prezidentka komory sestier Mária Lévyová.

Ostatné návrhy ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská nechcela prezentovať. Upozornila však, že pri súčasnej situácii dokáže garantovať zvyšovanie platov len v štátnych nemocniciach.

„Čo bude v májových výplatách, môžu povedať iba zamestnávatelia. Za zamestnávateľa štát garantujem, že štátne nemocnice dodržia zákon v plnom rozsahu. Rovnako apelujem, aby tak urobili všetci zamestnávatelia,“ povedala ministerka.

Peniaze by podľa nej nemocnice mali hľadať vo vlastných radoch, ale aj v rokovaniach so súkromnými zdravotnými poisťovňami. „Máme tu 35 percent zdrojov v súkromných poisťovniach, ktoré vôbec nekomunikujú na tému platov. Máme tu takisto zdroje u samotných poskytovateľov. Apelujeme na nich, aby s výhľadom na to, že v ďalších mesiacoch dostanú ďalšie a ďalšie peniaze siahli jednak aj po rokovaní so zvyškom trhu, ale aby siahli aj po rezervách, ktoré sú určite aj v ich radoch,“ povedala Zvolenská.

Nemocnice však tvrdia opak. Mnohé z nich už na vyššie platy lekárov použili peniaze, ktoré mali odložené napríklad na lepšiu techniku. V súvislosti s ďalšími mzdovými nárokmi boli niektorí riaditelia nemocníc donútení sestry preraďovať na nižšie pozície či prepúšťať. V tejto súvislosti sa plánujú sestry obrátiť aj na ombudsmanku. Podľa neoficiálnych informácií sú však jedným z reálnych variantov aj štrajky. Takúto formu riešenia už minulý rok prijal vo svojom uznesení aj snem komory. „Čím je tlak väčší, aj hnev je silnejší. Bola by som rada, aby sa táto situácia upokojila. Ako konkrétne k tomu však pristúpia sestry sa uvidí až na sneme,“ povedala Lévyová.

„Ideálne riešenie sa nenájde okamžite. V prípade, že by sa pristúpilo k takémuto opatreniu, považovala by som to za absolútne najhoršiu možnosť, akú si viem predstaviť. Bola by to veľmi zlá alternatíva, aby sme do toho zatiahli pacienta práve v tejto finálnej časti ťažkého boja, v ktorom sa rodil zákon o úprave platov sestier,“ povedala Zvolenská k hrozbe ďalších štrajkov v rezorte.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba